A párkapcsolati problémák amikor már nem megy egyedül!

Párkapcsolati probléma? Igen, van ilyen, sőt, sajnos egyre többször hallani, hogy a párok elbizonytalanodnak, a viták sokasodnak, az intimitás háttérbe szorul.

A tárgyak repülnek, a kommunikáció mélybe süllyed!

Mi történik ilyenkor? Általában semmi jó!

Vegyük górcső alá, hogy mik azok az élethelyzetek, ami miatt a párkapcsolatok, házasságok a párkapcsolati problémák rejtélyesnek tűnő hálójában rekednek?!

Szeretném az alábbiakban egy olyan példával bemutatni ezt az élethelyzetet, amivel számtalan esetben találkoztam az elmúlt egy évben.

Nézzük az aktuális párkapcsolati problémát!

A következő párnál a kívülálló azt gondolná, hogy minden rendben van, párkapcsolati problémák köszönőviszonyban sincsenek a bemutatott párkapcsolatban. Természetesen, most sem fogom felfedni az adott pár kiléttét, hiszen nem lenne korrekt részemről, -név, helyszín csere mellett ismerhetik meg ezt az esetet-, mivel a párterápia egyik elengedhetetlen eleme a titoktartás.

Péter (38) és Júlia (31) esete:

A fenti pár párkapcsolati problémája szinte általánosnak mondható, nyugodtan kijelenthetem, hogy 20-30 hasonló esettel találkoztam csak az utóbbi egy évben.

Péter és Júlia 10 éve ismerték meg egymást, párkapcsolati problémákkal szinte nem is találkoztak a kapcsolatuk első felében.

Péter vállalkozóként dolgozik, nagyon jól fut a szekér, havi szinten több millió forintot keres, Júlia éppen a második gyermekkel van otthon, a baba nem rég múlt 1 éves, a testvére 2,5 éves most kezdte a bölcsödét.

Péter sokat stresszel, hajt, hogy a családnak stabil jövőt tudjon biztosítani, így keveset van otthon. Júlia élete nagyjából minden nap hasonló forgatókönyv mellett zajlik 4 éve, mivel az első terhessége sem volt túlzottan egyszerű.

Estére a házaspár fáradt, nyűgös, a gyermekek altatása is hektikusan zajlik, hol 20 óra, hol csak 21 óra után alszanak el a gyerekek. Egy biztos, hogy röviddel 21 óra után, a házaspár is ágynak veti magát, de nem amiatt, amire esetleg gondolnánk. Néha egy-egy közös tv nézés előfordul, de akkor is Péter sokszor a telefonját nyomkodja, majd a film közben elalszik.

Ahogy Ők fogalmaztak, 21 óra után „összeesnek” és elalszanak Ők is, hol a kanapén, hol sikerül a hálóban, de az alvás helyszíne soha nem fix. Péter nem alszik túl jól, ezért sűrűn felébred hajnalban, ekkor természetesen befekszik Júlia és a gyermekek mellé.

Párkapcsolati problémák általános hibái közé tartozik:

Kik mellé? Igen, jól olvasták, Júlia és a két gyermek mellé. Na nem azért, mert nem férnének el a 250 négyzetméteren, hanem azért, mert az első gyermeket beszoktatták a saját ágyukba, és úgy vannak vele, hogy ami a nagyobbnak jár, azt illik a kistestvérnek is felajánlani.

Vizsgáljuk meg, hogy milyen párkapcsolati problémák taszítják egyre mélyebbre Péter és Julia házasságát.

Péter esetében:

 • túlzott munkavállalás, ebből fakadó kimerültség
 • stressz
 • kommunikáció hiánya
 • intimitás hiánya
 • nem tudja kezelni a feszültségeket (például tányértörés)
 • keveset foglalkozik a gyermekekkel

Júlia esetében:

 • eltávolodás Pétertől
 • monoton életmód
 • külső kapcsolatok szinte megszűntek, „ÉN” idő nulla
 • kommunikációra Ő sem képes
 • az intimitás jelentését, már el is felejtette
 • gyermeknevelési nehézségek

Most nézzük meg a közös párkapcsolati problémákat!

 • egyik kiemelkedő hiba, hogy beengedték a gyerekeket a hitvesiágyba
 • „MI” időnk szinte nem is létezik
 • szexualitást teljesen feladták
 • eltávolodás
 • közös programok hiánya
 • kommunikáció mondhatni zéró (kivéve, ha vitatkoznak)
 • belefáradtak mind a ketten, a fogaskerék kezdi bedarálni Őket

Természetesen még számtalan párkapcsolati problémát felírhattunk volna, de úgy gondolom, hogy jelen esetben csak a kardinális kérdésekkel foglalkozzunk.

Milyen megoldásokkal lehetne előrébb vinni a párkapcsolatot, hogy csökkenjenek a párkapcsolati problémák?!

Mondhatnám, hogy nem egyszerű a válasz, de akkor nem mondanék igazat! Sokkal inkább az kell, hogy mondjam: Pofon egyszerű!

Alapvetően a párkapcsolat keretét szükséges megváltoztatni, amire azért nem lehet egyértelmű választ / tanácsot adni, mert minden párkapcsolat más és más, illetve a párkapcsolati problémákban is lehetnek különbségek. Amennyiben képesek vagyunk arra, hogy minimális elmozdulásokkal a változás útjára tereljük az életünket, akkor rövid úton, komoly sikereket lehet elérni.

Miért fontos az innováció a párkapcsolati problémák tekintetében?

Azért fontos haladéktalanul változtatást eszközölni, ha hasonlóságokat vélünk felfedezni a saját párkapcsolatunkban, mert amennyiben nem történik elmozdulás, akkor az rövid úton visszafordíthatatlan károkat okozhat nem csak a pároknak, hanem a gyermekeknek is.

Minden további nélkül leírhatnám a megoldást, de akkor átverném Önöket!

Mint fentebb taglaltuk, a legtöbb párkapcsolati probléma hasonló, viszont a résztvevő felek merőben különböznek. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy vita nélkül már képtelenek kommunikálni a legtöbb esetben a párok. Éppen ezért jöhet kapóra egy tapasztalt párterapeuta, aki egy vezetett tanácsadás keretein belül feltérképezi az egyéni elakadásokat, majd tervet készít arra, hogy mi a lehető legjobb és leggyorsabb megoldás.

Abban az esetben, ha azt vesszük alapul, hogy a párok 90%, minimum 2-5 évig húzza-halassza, míg egyszer csak ráveszik magukat arra, hogy megoldást keressenek, akkor nem is tűnik soknak, ha azt mondom, hogy 1-2 hónap alatt 180 fokos fordulat várható, ha egy 5-10 alkalmas párterápián részt vesznek.

Természetesen létezik másik út is, megvárják amíg addig eszkalálódik a párkapcsolat, hogy már visszafordíthatatlan lesz, és már csak egy megoldás marad hátra, a válás.

Tényleg azt tudom teljes szívvel ajánlani, hogy nem szabad szégyellni, ha segítségre, támogatásra, útmutatásra van szüksége egy párkapcsolatnak, bizony, meg kell tudni tenni azt a bizonyos lépést!

Megoldás: Nagyon fontos a korai felismerés, a párkapcsolati probléma beazonosítása, párterapeuta segítéségét kérni, amíg nem késő.

Módszer, amit eredményesen használok

Számtalanszor szükség lehet az életben, párkapcsolatban, egy segítő kézre. Párkapcsolati és házassági tanácsadói képzések elvégzését követően olyan tudás birtokába kerültem, amivel hatékonyan, gyorsan, illetve magas szinten tudok azon pároknak segíteni, akik éppen nem találják a megfelelő utat, elfáradtak, esetleg kiégtek. Segítek a helyes útra visszatalálni, a sérelmeket feldolgozni, a boldogságot újra megélni.

Segítséget kérni nem szégyen, az élet ezernyi szegletében szükség lehet rá, ezért, amennyiben párkapcsolati problémákkal áll szemben, nyugodt szívvel keressen meg.

Szlogenem: „Esély a párkapcsolatnak, esély a harmonikus életre.”

Cikk megosztása:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

WordPress PopUp Plugin