Kapcsolat lexikon

Párkapcsolati tanácsadás, párterápia, házassági tanácsadás, megcsalás- és féltékenység kezelése.

Az ember társas lény

Az ember társas lény - Harmónikus kapcsolat

Az ember társas lény

Többek között a szociálpszichológia és pedagógia szakok kötelező olvasmányai között található Elliot Aronson amerikai pszichológus „Társas lény” című könyve. Innen kiindulva is alátámasztható, hogy az emberek társas lénynek születtek. Ami persze senki számára sem újdonság. Az emberek életében a kezdetek óta fontosak a társas kapcsolatok. Néhány embernek könnyebben sikerül kialakítani megfelelő szinten, ám bizonyos személyeknek nehezebben válik valóra egy álomkapcsolat megvalósítása.

Kapcsolati tudásbázis - Magány

A kapcsolatok fejleszthetőek

Akiknek valami oknál fogva nehezebben megy a társas kapcsolatok kialakítása, azoknak tennie kell ellene. Például, hogy gördülékenyebb irányt vegyenek ezen a téren is. Számtalan társas kapcsolat létezik, de életünk kezdetén a legelsők között van a szülői kapcsolat. Ez a kapcsolat nagyon sok mindenben megalapozza a jövőbeni utunkat.

Itt is fontos kiemelni a gyermeklélektan tekintetében az anya és gyermek kapcsolatát.

Jelen írásnak nem is az a célja, hogy mély pszichológiai ismérvekkel lássa el az olvasót. Sokkal inkább, hogy egy jól átlátható struktúrát kapjon mindenki, hogy miképp is kapcsolódnak-, épülnek egymásra az emberi kapcsolatok.

Az ember társas lény - Kapcsolat a gyermekeinkkel

A gyermekkor hatása a kapcsolatokra

Sokan nem tudják, hogy életünk egyik legfontosabb színtere a születés, és az azt követő csecsemő-, gyermekkori édesanyai gondviselés. Ez az időszak rendkívül meghatározó a jövőbeni társas kapcsolataink tekintetében is.

Azok a gyermekek, akik olyan édesanya mellett nőttek fel, akitől megfelelő szeretetet és törődést kaptak már az első években is, azoknak nagy eséllyel, könnyebb lesz kiegyensúlyozott párkapcsolatot kialakítani.

Az ember társas lény - Kapcsolat a gyermekeinkkel

Sikertelen kapcsolatok gyökere

Mi a helyzet azokkal az emberekkel, akiknek a gyermekkora nem volt túl felhőtlen?

Természetesen nem szentírás, hogy ilyen esetben nem lehetséges kiegyensúlyozott párkapcsolatot létesíteni. Viszont az esetek túlnyomó többségében, ha sikertelenek házasság vagy párkapcsolat terén, csak későn vagy akkor szembesülnek a valós okkal, amikorra már több szakításon, esetleg váláson túl vannak. Ez a valós ok pedig  az, hogy a gyermekkora vezethető vissza a párkapcsolati kudarcok sorozata.

Ezért is lenne fontos, mihamarabb, már a kezdeti sikertelenségeknél pszichológust, párkapcsolati tanácsadót, házassági tanácsadót vagy párterapeutát felkeresni. Így a sorozatos „bukások” sokkal könnyebben elkerülhetőek lennének.

Nem lehet elégszer leírni és bátorítani mindenkit, hogy akinek szüksége van párkapcsolati tanácsadásra, párterapeutára, az ne várjon addig, amíg már menthetetlen lesz a párkapcsolata, házassága.

Az ember társas lény - Kapcsolat a gyermekeinkkel

Miért fontos a következetesség az élet minden terén?

Avagy hogyan tervezzünk következetesen kapcsolatokat már a születéstől fogva?!

Amennyiben szó lehetne klinikai tisztaságról a kapcsolatok tekintetében is, akkor az lenne a tökéletes útvonal a születéstől indulva, ha békés, harmonikus, szerető családban nőhetne fel minden gyermek. A szülők pedig összhangban és legfőképp következetesen, hiba nélkül nevelik a gyermekeiket.

Nem kérdés, ilyen nincs, hiszen minden gépezetben van hiba, csak az nem mindegy, hogy milyen százalékban. A fenti felsorolás nem köthető anyagiakhoz, ezért igazság szerint, minden egészséges szülőnek módjában állhatna, hogy a lehető legjobb mutatót produkálja gyermeke nevelésével kapcsolatban.

Gyermek stabil alapokkal

Az a gyermek, amelyik élete kezdő szakaszában megkapja a stabil alapokat nevelés terén is, nagyobb eséllyel lesz sikeres a párkapcsolatok megtartásában is, mint az, akinek az alapokat ekkor kell bepótolni. Hiszen rengeteg olyan párkapcsolattal, házassággal lehet találkozni, ahol alapvető problémák miatt robbannak ki a viták, melyek megoldatlanul maradnak, így jobb híján, marad a szakítás.

Például az egyik vagy mind a két fél képtelen az anyagiakkal bánni, mivel nem tanították meg neki korábban. Esetleg nem szeret se a férfi, se a nő takarítani, rendet tartani, ez is nevelési hiányosságokra vezethető vissza.

A konfliktusok nem megfelelő kezelése a legnagyobb ellenség minden párkapcsolatban. Ezért nem kérdés, hogy az a felnőtt, akit gyermekkorában túlzottan elkényeztettek, nehezebben kerüli a konfliktusokat. Ergo, nehezebben is kezeli a kialakult vitákat, veszekedéseket.

Amennyiben az a cél, hogy a gyermek, boldog párkapcsolatot, házasságot tudjon kialakítani és fenntartani, akkor nagyon fontos a következetes és felelősségteljes nevelés. Már a kezdeti pillanatoktól fogva. Természetesen nem kizárólagosan a párkapcsolat és házasság tekintetében fontosak a fent leírtak, hiszen számtalan kapcsolatot (munkahelyi, baráti, iskolai, stb.) lehet felsorolni, ahol hasznosítani tudja mindenki, ha minőségi útravalót kapott gyermekkorában.

Baráti kapcsolatok

Kapcsolati tudásbázis - Barátság

Szinte minden embernek van barátja. A legszerencsésebbeknek egyben a párjuk is barátjuk, azaz a férj a feleség barátja, a feleség a férj barátja. Természetesen ez a fajta barátság ritkább eset. Nem minden házba kopogtat be az ilyen irányú szerencse.

Nem is gond ez, hiszen az emberek nem minden esetben tudják kezelni a helyzeteket, és képesek végletekbe esni. Képzeljük el azt a párkapcsolatot, házasságot, ahol a férj – feleség kizárólag egymással beszélné ki a bánataikat, fájdalmaikat, titkaikat és persze az örömöket is kizárólag egymással osztanák meg. Biztos létezik ilyen, de alapvetően nem lehet működőképes, hiszen másképpen van kódolva a nő és a férfi.

A férfinak szüksége van férfi barátra, és a nőnek barátnőre.

Nyugodtan fel lehet tenni a kérdést, hogy melyik férfinak van kedve órákon át arról beszélgetni, hogy mi éppen a trendi körömlakk vagy esetleg arról, hogy hol lehet kapni a legújabb fejlesztésű hajvasalót? Fordítva ugyanez a képlet, a nők sem kíváncsiak a legmodernebb fúrógép adataira, ahogy az oktánszám sem érdekli őket. A titkok kibeszélése fontos. Szintén mind a két nemnek szüksége van arra, hogy a féltett titkait megossza a legjobb barátjával, és leessen a válláról a teher, vagy éppen egy kis izgalomba legyen része mind a két félnek, ami feldobja a napjukat.

Nem is lehet vita téma, hogy otthon kevésbé merne bárki titkot megosztani, még akkor sem, ha a téma nem verné ki a biztosítékot. Ezért rendkívül fontos, hogy minőségi és mennyiségi időt szánjunk a baráti kapcsolataink ápolására.

Kapcsolati tudásbázis - Székek

Elsöprő szerelem, félbeszakított barátságok

Igen, szerintem mindenkinek ismerős a cím. Ki ne hallott volna arról, hogy a párkapcsolatok kezdetén a párok tagjai elfelejtenek részt venni a heti közös focimeccs nézésen a barátokkal. Esetleg kimarad az aktuális cipővásárlás a legkedvesebb barátnővel. Talán a legtöbb párkapcsolat, házasság résztvevője, ideig – óráig bele is esett az ilyen irányú hibába.

A legtöbben érezzük, hogy helytelen, amit véghez viszünk, ennek ellenére mégis eldobjuk magunktól az eddig legféltettebben őrzött barátunkat vagy baráti társaságunkat. Mert azt hisszük, hogy az éppen megélt mámor örökké fog tartani. Illetve a barátok a végtelenségig várni fognak ránk.

Krízisek és a barátok

Ne higgyünk a kísértésben! Ne dobjuk el magunktól a hosszú idő alatt felépített barátságokat, hiszen a barátok mindig mellettünk lesznek. Akkor is, ha párkapcsolatunk, házasságunk krízisbe kerül.

Párkapcsolati krízisek esetén nem kizárólag párterapeuta tud segíteni. Első lépésben a jól bevált baráti beszélgetést hívják segítségül legtöbbször a felek. Természetesen a probléma felismerés korai szakaszában kimondottan érdemes párkapcsolati tanácsadót, házassági tanácsadót felkeresni, és csak utána megejteni a baráti beszélgetést. Hiszen egy jó szakember sok esetben segíthet megmenteni a párkapcsolatot, házasságot.

Kapcsolat a gyermekeinkkel

Kapcsolati tudásbázis - Harmonikus család

Sokféle kapcsolatról beszélhetünk, viszont talán a legfontosabb kapcsolat a gyermek – szülő kapcsolat. Hiszen gyermekek nélkül egyszer csak elfogyna a világ. De persze nem az utánpótlás a kizárólagos indok, hogy gyermekünk szülessen. Számtalan leírhatatlan vágy miatt döntenek napról napra úgy párok, hogy gyermeket vállalnak.

Kapcsolati tudásbázis - Harmonikus család

A felelős döntés

Számos olyan helyzet adódik az életben, amikor felelősségteljesen, következetesen, tudatosan kell a párkapcsolatunkat, házasságunkat alakítani, tervezni. Ilyen például egy ingatlan vásárlás, új gépjármű beszerzése, egyszóval minden nagyobb horderejű tevékenység, lépés, elhatározás.

Döntéseink csúcsán szerepel a gyermekvállalás, egyben életünk egyik, ha nem a legfontosabb fordulópontja, amikor – jobb esetben – közös elhatározás útján családot alapítunk. Lényeges leszögezni már az elején, és szentírásként kezelni, hogy a gyermekvállalás irdatlan nagy felelősség. Számtalan részletnek egyeznie kell, mérhetetlen szeretet, nyugalom, következetesség és türelem szükségeltetik hozzá. Sajnálatos módon, számtalan esetben lehet találkozni tervezetlen, elkapkodott gyermekáldással.

A felelőtlenség hatásai

Nem szabad elfelejteni, hogy csak stabil, biztonságos alapokon álló párkapcsolat, házasság adhat megfelelő jövőt egy gyermek felneveléséhez. Olyan párkapcsolat, házasság, amelyik alapvető figyelmet, törődést, szeretetet, nyugalmat sem tudja megadni a gyermek részére, az beláthatatlan károkat okozhat a fejlődés különböző szakaszaiban. Ráadásul egy gyenge pilléreken álló párkapcsolat, házasság könnyen felbomolhat, ha folyamatos veszekedések köszönnek vissza. Arról ne is beszéljünk, ha megcsalás is felmerül egyik vagy másik oldalról, akkor végképp meggyengíti az amúgy is gyenge köteléket.

Éppen emiatt fontos észben tartani, hogy kizárólag jól kipróbált, erős alapokon álló pár vállaljon és akarjon közös gyermeket, mivel nagyon puritánul fogalmazva: „Nem csak megcsinálni, hanem fel is kell nevelni azt a gyereket!”.

Kapcsolati tudásbázis - Harmonikus család

A gyermek a családban

Gyermekünk a születését követő pár napon belül a családba kerül, és megkezdődnek a könnyebb – nehezebb, de egyben felejthetetlen napok. Mind a két fél a gyermekre fókuszál, és kicsit megfeledkeznek egymásról. Hiszen az új jövevény betölti az életünk minden szegleltét.

Nincs is ezzel gond, amennyiben törekszünk a mértékletességre, és időben visszatalálunk egymáshoz, mivel a párkapcsolatunkat, házasságunkat ezután is illik ápolni. Egyéb esetben belekerülnek a kapcsolat résztvevői egy olyan örvénybe, ami előbb vagy utóbb párkapcsolati válságot fog eredményezni. Az élet egyetlen pillanatában sem szabad megfeledkezni a másik lelkéről, hiszen kizárólag kiegyensúlyozott szülők tudnak megfelelő érzelmi, lelki fejlődést biztosítani gyermekük részére.

Abban az esetben, ha a párkapcsolatban, házasságban fokozottan kerülnek asztalra viták, nézeteltérések, hangos veszekedések, akkor egyértelműen meg fogja ezeket érezni a gyermek. És nem csak a lelki fejlődés kerülhet a hanyatlás útjába, de akár az egészsége is.

Kapcsolati tudásbázis - A gyermek a családban

A szülő és a gyerek

Abban az esetben sem lesz mindig felhőtlen egy szülő gyermek kapcsolat, amennyiben a párkapcsolat minden oldalról rendben van. Mivel előbb vagy utóbb eljön az első összezörrenés a szülő és a gyermek között.

Elengedhetetlen, hogy a szülők folyamatosan összhangban legyenek és kiegyensúlyozott, nyugodt, következetes döntéseket hozzanak a gyermekük nevelésével kapcsolatban. Mivel a kapkodó, ráhagyó, figyelmetlen, következetlen szülőkkel nagyon gyorsan „elbánnak” a gyerekek, ami után nagyon nehezen lehet csak visszaszerezni a kormányt tőlük.

Ráadásul ezzel nem csak a családi béke borul fel, hanem a gyermek neveltetése is kifogásolható lesz. Hiszen egyre sűrűbben fog visszaköszönni az a tény, hogy a gyermekünk szófogadatlan, felesel, duzzog, kezelhetetlen.

Ezek után jönnek a további magatartási problémák, amik már a közösségi életükre is kihatással lesznek. Többek között az iskolai előremenetel is nagy eséllyel romlani fog. Illetve hátrányos helyzetből fog indulni a felcseperedett gyermek a párkapcsolatok, barátságok kialakításával kapcsolatban is.

Természetesen ezek túl nagy léptékek, de tömören, másképpen nem lehet érzékeltetni, hogy mikor és melyik lépésekre szükséges a legjobban odafigyelni!

Kapcsolati tudásbázis - gyermek a családban

Hiba a nevelésben

Sokszor és sokan hibáznak a nevelés terén azzal, hogy azt gondolják, ha felelőtlenül engedékenyek (megsajnálom effektus) akkor sokkal egyszerűbb lesz a gyermekük nevelése. Pedig ez közel sem így van.

A gyermeknek nem csak gondoskodásra, megfelelő szülői hátérre van szüksége, ahol a párok kiegyensúlyozott párkapcsolatban, házasságban élnek, hanem olyan keretek biztosítására, ami megmutatja a helyes utat. Éppen ezért nagyon fontos a rendszeresen ismétlődő szó, a következetesség szem előtt tartása. Továbbá ne csak mennyiségi, hanem minőségi időt is töltsön együtt a család, és amennyire csak lehetséges, a szülők legyenek mindig összhangban.

Legfőképp ne merüljön feledésbe, hogy egy jól irányzott, kimért, határozott halk fegyelmező mondat sokkal nagyobb falakat képes megdöngetni, mint az, amikor a harmadik szomszéd is arra emeli fel a fejét, hogy az anyuka vagy apuka ordít torkaszakadtából a gyerekkel.

Kapcsolati tudásbázis -

Válság esetén megoldás

Kiemelten érdemes foglalkozni azzal a ténnyel is, ha már végképp nem tud együtt élni két ember, avagy zátonyra futott a párkapcsolatuk, házasságuk, akkor mi a lehető legjobb megoldás?!

Teljesen mindegy, hogy azért, mert megcsalás áldozata lett az egyik fél, és képtelen a másik a megbocsájtás útjára lépni, esetleg annyira elmérgesedett a helyzet, hogy már lehetetlen a normális párkapcsolati kommunikáció, a gyermeket soha ne hibáztassuk érte.

Kizárólag a párkapcsolat két tagja felelős azért, ha nem tudnak a jövőben együtt élni, senki más.

Elengedhetetlen ilyen helyzetben, hogy a lehető legnagyobb nyugalomban folytatódjon le a szétválás, ahol többszörösen tudatára kell adni a gyermeknek, hogy Ő nem hibás azért, mert anya és apa elválik egymástól. Biztosítani arról is, hogy mind a két fél a válás, szétköltözés után is ugyanannyira fogja Őt szeretni, mind a kettőjükre számíthat a jövőben is bármikor. A gyermek életében mindenféleképpen egy fájdalmas esemény lesz, ezért ne nehezítsük meg a helyzetét azzal, hogy méltánytalanul zárjuk az elválást.

Megoldás:
Nagyon fontos a korai felismerés, a párkapcsolati probléma beazonosítása, és párterapeuta segítéségét kérni, amíg nem késő.
WordPress PopUp Plugin