Házassági tanácsadás – párterápia

Házassági tanácsadás, párkapcsolati tanácsadás, párterápia, ha szakadék szélén a házasság.

Megcsalták? Eltávolodtak? Nem tudnak már kommunikálni? Veszekedés, veszekedés hátán?

Házassági tanácsadás

Amikor a párok eldöntik, hogy összekötik az életüket, akkor elképzelhetetlennek tartják, hogy valaha romokban heverhet majd a házasságuk. Netán az egyikük megcsalja a másikat, vagy egészen egyszerűen eltávolodnak egymástól. Az élet számos területén adódhat ilyen és ehhez hasonló helyzet, hogy előre nem várt változások, történések kopogtatnak az ajtónkon. Azonban vannak bizonyos élethelyzetek, amikre fel lehet készülni, és a házasság intézménye is idetartozik! Hiszen a legtöbb esetben a párok közös döntésből járulnak az oltár elé. Nem csupán felelőtlen módon, a vicc kedvéért kötik össze az életüket, hanem alaposan megfontolt és átgondolt lépést tesznek a közös jövőjük felé haladva. 

 

Az egész élet egy továbbképzés

Az egész élet egy továbbképzés

Szinte minden nap tanul valamit az ember. Mégis, az egyik legfontosabb kincsünket, gyakran elfelejtjük szinten tartani, tréningezni, fejleszteni. A párkapcsolatok nem atommeghajtással működnek, hogy szinte kifogyhatatlan energiával bírjanak. Foglalkozni kell velük, időről időre ápolásra szorulnak. Természetesen van számtalan olyan élethelyzet, ami próbára teszi a házasságot, és szinte lehetetlen rá felkészülni. Ilyen például egy építkezés vagy a gyermek születését követő nehéz éjszakák. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a párkapcsolati tartalékok minden esetben visszatöltésre kerüljenek. Hiszen egy nulla százalék közeli, kizsákmányolt házasságnak sokkal nehezebb túlélnie a viszontagságokat, mint egy erős alapokra épített és gondozott kapcsolatnak.

 

Egy házasság akkor lehet sikeres, ha: 

 • őszinteségen alapul
 • a felek megtanulják egymás szeretetnyelvét és használják is azt  a mindennapokban
 • jelen van a szikra egymás között
 • a testi érintés is a mindennapok része (pl.: simogatás, ölelés, stb.)
 • megfelelő mennyiségi, minőségi időt töltenek egymással
 • képesek a konfliktusok megbeszélésére

Mikor lehet sikeres egy házasság
Ha már a kommunikáció is probléma

Ha már a kommunikáció is probléma

Abban az esetben, ha már arra a szintre jutott a házasságuk, hogy:

 • képtelenek önállóan a fentieket beiktatni a kapcsolatukba,
 • oly nagymértékben eltávolodtak egymástól, hogy a normális kommunikáció is gondot okoz,
 • viták, vitákat követnek, …

… akkor Önöknek párkapcsolati, házassági tanácsadásra van szükségük!

Nem szabad elfelejteni, hogy a legelmérgesedettebb helyzetet is meg lehet oldani. Sőt meg kell oldani. Legfőképp abban az esetben, ha családban gyermek vagy gyermekek élnek.

Megoldások:

 • sikerül a házasságot megmenteni
 • már nincs remény a megmentésre, abban az esetben a békés külön váláson kell dolgozni

Miért fontos a szakadékba zuhant házasság kezelése, a békés külön válás?

 • a szülők megfelelően tudjanak kommunikálni válást követően
 • gyermekek ne sérüljenek
 • gyermekek közös nevelése zökkenőmentes legyen a jövőben (külön háztartásban)
 • az elvált felekben ne maradjanak megválaszolatlan kérdések, korrekt lezárás
 • felesleges pereskedések elkerülése, rivalizálások megszüntetése

A szakadékba zuhant házasság kezelése
Házassági tanácsadás menete

Házassági tanácsadás menete

A házassági tanácsadó minden esetben pártatlanul, részrehajlás nélkül meghallgatja külön – külön is a feleket, majd feltárja a következőket:

 • mennyi tartalék maradt a kapcsolatban
 • felméri a szeretetnyelveket
 • sértettségi szintet
 • elképzeléseket
 • igényeket
 • bizalmi helyzetet
 • felméri, hogy a párok milyen kommunikációs csatornákat használnak

Fontos a közös elhatározás

Kiemelten fontos, hogy a házastársak akarjanak közeledni egymás irányába. Hajlandóságot mutassanak a bizalom kiépítésére, egymás megértésére. Az üléseken kötelezően be kell tartani, hogy mind a két fél kölcsönösen végighallgatja egymást. A házassági tanácsadás sikeressége, nagymértékben függ attól is, hogy milyen múltbéli értékek rejlenek az adott házasságban. Milyen változtatásokra – változásokra hajlandóak a párkapcsolat tagjai.

Amennyiben már nincs reális esély a házasság megmentésére, akkor a párkapcsolati-, házassági tanácsadás átalakulhat válási tanácsadássá. De nem szabad elfelejteni azt a tényt sem, hogy a válási tanácsadásból is lehet házassági-, párkapcsolati tanácsadás.

A közös elhatározás
A gyermekek szem előtt tartása

Fontos a gyermekek szem előtt tartása

Kiemelten fontos szem előtt tartani azokat a házasságokat, párkapcsolatokat, amikben gyermek vagy gyermekek élnek. Hiszen sokszor észre sem vesszük, és a gyermekek sérülnek legtöbbet a veszekedések alkalmával. Amennyiben házasságon belüli nézeteltérések rendszeresek lesznek, akkor feltétlenül szükséges cselekedni, szakemberhez fordulni.

 

A párkapcsolati tanácsadó felkeresése

Számtalanszor hallani, hogy kellemetlen párkapcsolati-, házassági tanácsadót felkeresni. Lehet, hogy az, de bíróságra, gyámügyre, ügyvédhez járni nem?! Nem kívánatos élethelyzet az sem, ha a gyermekünket, gyermekeinket pszichológushoz kell hordani éveken keresztül, mert olyan szinten sérült(ek) védtelenül, hogy nem képes(ek) az őt(őket) ért traumákat feldolgozni.

A párkapcsolati tanácsadó felkeresése
Nincs mitől tartania

Nincs mitől tartania

Ne féljen megkeresni! Fiatalos, gördülékeny stílussal, kiváló problémamegoldó képességgel rendelkezem. Számomra a megoldás az egyetlen lehetséges út!

Módszer, amit eredményesen használok

Számtalanszor szükség lehet az életben, párkapcsolatban, egy segítő kézre. Párkapcsolati és házassági tanácsadói képzések elvégzését követően olyan tudás birtokába kerültem, amivel hatékonyan, gyorsan, illetve magas szinten tudok azon pároknak segíteni, akik éppen nem találják a megfelelő utat, elfáradtak, esetleg kiégtek. Segítek a helyes útra visszatalálni, a sérelmeket feldolgozni, a boldogságot újra megélni.

Segítséget kérni nem szégyen, az élet ezernyi szegletében szükség lehet rá, ezért, amennyiben párkapcsolati problémákkal áll szemben, nyugodt szívvel keressen meg.

Szlogenem: „Esély a párkapcsolatnak, esély a harmonikus életre.”

Megoldás:
Nagyon fontos a korai felismerés, a párkapcsolati probléma beazonosítása, és párterapeuta segítéségét kérni, amíg nem késő.

Érdekességek, statisztikák a magyarországi házasságokkal kapcsolatban

Házasságok Magyarországon

Magyarországon a házasságkötések száma 2010-től folyamatos növekedést mutat. Az utóbbi két évtized legtöbb esküvőjét 2016-ban tartották. Több mint egy évtizede Magyarországon is megrendezik a házasság hetét, amit először az Egyesült Királyságban tartottak meg.

A házasságok időtartama mondhatni megállás nélkül emelkedett 1990 óta, 10,9 évről 14 év fölé nőtt. Több kulcsfontosságú tényező is szerepet játszott ebben. Legfőképp az, hogy az emberek megfontoltabban, tudatosabban választottak párt maguknak, továbbá a házasságkötés előtti együttélés elterjedése is jelentősen javította a statisztikákat. 

Válások gyerekkel

Egyre kevesebb az olyan házasság felbomlás, ahol kiskorú gyermekek is vannak a családban. A statisztikai adatok alapján 1990 óta 36,5-ről 46,2 százalékra emelkedett azon válások aránya, ahol egyáltalán nem volt közös kiskorú gyermek. Ezt a közel tíz százalékos elmozdulást a kutatók annak tudják be, hogy a házastársak megvárják, míg a gyermekük vagy gyermekeik nagykorúvá válnak, és csak ezt követően adják be a válópert.

Továbbá a számokat erősíti az a tény is, hogy szintén növekedést mutat a gyermektelen családok aránya.

A nők részéről hamarabb telik be a pohár, hiszen ők átlagosan 14 évnyi házasság után adják fel. Míg a férfiak, közel húsz évet bírnak ki társuk mellett.

Egy kis statisztika

2017-ben a válások számát tekintve a negyvenes korosztály vitte a prímet. A felbontott házasságok negyede esett ebbe a korosztályba.

Az utóbbi évek tekintetében 2016-ban köttetett a legtöbb házasság, összesen 51.800. Érdekesség képpen említhető meg az is, hogy Magyarországon a 18 éven aluliak kizárólag külön kérelem beadása mellett házasodhatnak. Ezzel 2017-ben háromszor annyi lányt élt, mint fiú: 1120-an, illetve 325-en. Összesen négy pár kötött örök hűséget csekély 50 év korkülönbséggel, 25-29 év közötti nőket vettek el 80 év feletti férfiak.

Ugyanebben az évben öt olyan házasságkötés történt, amikor a férj és a feleség 80 év feletti volt.

A 2017-es évben kötött frigyek 95 százaléka mind a két félnek első vagy második házassága volt. Az ettől eltérő variánsok száma elenyészőnek mondható.

Viszont ötödik vagy e feletti házassága 24 férfinak és 14 nőnek volt.

Számtalan esetben hallani, hogy a hetes szám kritikus az évek tekintetében. A statisztikák alapján mégsem ez a bűvös szám, hanem a tízes. Tíz év házasélet után dönt úgy a párok kétharmada, hogy külön folytatják az életüket. Tíz és húsz év után pedig arányaiban ugyanannyian hagyják ott a másikat.

Összességében

Összességében azt lehet gondolni, hogy Magyarország lakossága nem áll rosszul a statisztikák alapján. Ettől függetlenül a számok néha csalnak, és nem engednek betekintést a színfalak mögé. Igaz, hogy a válások száma folyamatosan csökkent a rendszerváltás óta, az utóbbi 10 évben jelentősen, viszont eközben a folyamatok is erősen átalakultak.

Számtalan olyan válás mutatkozik, ahol egyre kevesebb a kiskorú gyermek vagy egyáltalán nincs is gyermek a családban. Területi statisztikák függvényében az érzékelhető, hogy az ország középső részében kevésbé stabilak a házasságok, mint a nyugati megyékben. Összességében a legkevesebb válás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében történt az utóbbi években, míg Baranyában a legtöbb.

A rohanó világ, a rengeteg feszültség, széthúzás, a nem következetesnek mondható életvezetés is közrejátszik abban, hogy Magyarország a XXI. században bekerült a húsz leggyorsabban fogyó népességű nemzet közé.

Házassági tanácsadás – párterápia

Házassági tanácsadás

Házassági tanácsadás, párkapcsolati tanácsadás, párterápia, ha szakadék szélén a házasság. Megcsalták? Eltávolodtak? Nem tudnak már kommunikálni? Veszekedés, veszekedés hátán?

Amikor a párok eldöntötték, hogy összekötik az életüket, akkor álmukban sem gondolták volna, hogy egyszer lehetséges az, hogy romokban heverjen a házasságuk. Esetleg megcsalja az egyik a másikat vagy egyszerűen eltávolodjanak egymástól.  Az élet számos területén adódhat ilyen és ehhez hasonló helyzet, hogy előre nem várt változások, történések kopogtatnak az ajtónkon. Vannak bizonyos élethelyzetek, amikre fel lehet készülni. A házasság intézménye is idetartozik, hiszen legtöbb esetben már kipróbált párok járulnak az oltár elé. Nem a vicc kedvéért kötik össze az életüket, hanem többszörös átgondolásból, megfontolásból.


Az egész élet egy továbbképzés

Az egész élet egy továbbképzés

Szinte minden nap tanul valamit az ember. Mégis, az egyik legfontosabb kincsünket, gyakran elfelejtjük szinten tartani, tréningezni, fejleszteni. A párkapcsolatok nem atommeghajtással működnek, hogy szinte kifogyhatatlan energiával bírjanak. Foglalkozni kell velük, időről időre ápolásra szorulnak. Természetesen van számtalan olyan élethelyzet, ami próbára teszi a házasságot, és szinte lehetetlen rá felkészülni. Ilyen például egy építkezés vagy a gyermek születését követő nehéz éjszakák. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a párkapcsolati tartalékok minden esetben visszatöltésre kerüljenek. Hiszen nulla százalék közeli, kizsákmányolt házasságnak sokkal nehezebb túlélni viszontagságokat, mint egy erős alapokra épített, gondozott kapcsolatnak.


Mikor lehet sikeres egy házasság?

Mikor lehet sikeres egy házasság
 • amennyiben őszinteségen alapul
 • megtanulják a felek egymás szeretetnyelvét
 • használják is a mindennapokban a szeretetnyelvet
 • egymás közötti szikra jelen van
 • testi érintések alkalmazása (pl.: simogatás, ölelés, stb.)
 • megfelelő mennyiségi, minőségi időt töltenek egymással
 • képesek a konfliktusok megbeszélésére

Ha már a kommunikáció is probléma

Ha már a kommunikáció is probléma

Abban az esetben, ha már olyan szintre lépett a házasságuk, hogy képtelenek önállóan a fentieket beiktatni a kapcsolatukba, és olyan nagymértékben eltávolodtak egymástól, hogy a normális kommunikáció is gondot okoz. Ha viták, vitákat követnek, akkor Önöknek párkapcsolati, házassági tanácsadásra van szükségük. Nem szabad elfelejteni, hogy a legelmérgesedettebb helyzetet is meg lehet oldani. Sőt meg kell oldani. Legfőképp abban az esetben, ha családban gyermek vagy gyermekek élnek.

Megoldások:

 • sikerül a házasságot megmenteni
 • már nincs remény a megmentésre, abban az esetben a békés külön váláson kell dolgozni


Miért fontos a szakadékba zuhant házasság kezelése, a békés külön válás?

A szakadékba zuhant házasság kezelése
 • a szülők megfelelően tudjanak kommunikálni válást követően
 • gyermekek ne sérüljenek
 • gyermekek közös nevelése zökkenőmentes legyen a jövőben (külön háztartásban)
 • az elvált felekben ne maradjanak megválaszolatlan kérdések, korrekt lezárás
 • felesleges pereskedések elkerülése, rivalizálások megszüntetése

Házassági tanácsadás menete

Házassági tanácsadás menete

A házassági tanácsadó minden esetben pártatlanul, részrehajlás nélkül meghallgatja külön – külön is a feleket, majd feltárja a következőket:

 • mennyi tartalék maradt a kapcsolatban
 • felméri a szeretetnyelveket
 • sértettségi szintet
 • elképzeléseket
 • igényeket
 • bizalmi helyzetet
 • felméri, hogy a párok milyen kommunikációs csatornákat használnak

Fontos a közös elhatározás

A közös elhatározás

Kiemelten fontos, hogy a házastársak akarjanak közeledni egymás irányába. Hajlandóságot mutassanak a bizalom kiépítésére, egymás megértésére. Az üléseken kötelezően be kell tartani, hogy mind a két fél kölcsönösen végighallgatja egymást. A házassági tanácsadás sikeressége, nagymértékben függ attól is, hogy milyen múltbéli értékek rejlenek, az adott házasságban. Milyen változtatásokra – változásokra hajlandóak a párkapcsolat tagjai.

Amennyiben, már nincs reális esély a házasság megmentésére, akkor a párkapcsolati-, házassági tanácsadás átalakulhat válási tanácsadássá. De nem szabad elfelejteni azt a tényt sem, hogy a válási tanácsadásból is lehet házassági-, párkapcsolati tanácsadás.


Fontos a gyermekek szem előtt tartása

A gyermekek szem előtt tartása

Kiemelten fontos szem előtt tartani azokat a házasságokat, párkapcsolatokat, amikben gyermek vagy gyermekek élnek. Hiszen sokszor észre sem vesszük, és a gyermekek sérülnek legtöbbet veszekedések alkalmával. Amennyiben házasságon belüli nézeteltérések rendszeresek lesznek, akkor feltétlenül szükséges cselekedni, szakemberhez fordulni.


A párkapcsolati tanácsadó felkeresése

párkapcsolati tanácsadó felkeresése

Számtalanszor hallani, hogy kellemetlen párkapcsolati-, házassági tanácsadót felkeresni. Lehet, hogy az, de bíróságra, gyámügyre, ügyvédhez járni nem?! Nem kívánatos élethelyzet az sem, ha a gyermekünket, gyermekeinket pszichológushoz kell hordani éveken keresztül. Mert olyan szinten sérült védtelenül, hogy nem tudja az őt ért traumákat feldolgozni.


Nincs mitől tartani

Nincs mitől tartania

Ne féljen megkeresni, fiatalos, gördülékeny stílussal, kiváló problémamegoldó képességgel rendelkezem, számomra a megoldás az egyetlen lehetséges út!


Módszer, amit eredményesen használok

Számtalanszor szükség lehet az életben, párkapcsolatban, egy segítő kézre. Párkapcsolati és házassági tanácsadói képzések elvégzését követően olyan tudás birtokába kerültem, amivel hatékonyan, gyorsan, illetve magas szinten tudok azon pároknak segíteni, akik éppen nem találják a megfelelő utat, elfáradtak, esetleg kiégtek. Segítek a helyes útra visszatalálni, a sérelmeket feldolgozni, a boldogságot újra megélni.

Segítséget kérni nem szégyen, az élet ezernyi szegletében szükség lehet rá, ezért, amennyiben párkapcsolati problémákkal áll szemben, nyugodt szívvel keressen meg.

Szlogenem: „Esély a párkapcsolatnak, esély a harmonikus életre.”


Megoldás:
Nagyon fontos a korai felismerés, a párkapcsolati probléma beazonosítása, párterapeuta segítéségét kérni, amíg nem késő.

Érdekességek, statisztikák a magyarországi házasságokkal kapcsolatban

Házasságok Magyarországon

Magyarországon a házasságkötések száma 2010-től folyamatos növekedést mutat. Az utóbbi két évtized legtöbb esküvőjét 2016-ban tartották, és több mint egy évtizede, Magyarországon is megrendezik a házasság hetét. Amit először az Egyesült Királyságban tartottak meg.

A házasságok időtartama mondhatni megállás nélkül emelkedett 1990 óta, 10,9 évről 14 év fölé nőtt. Több kulcsfontosságú tényező szerepet játszott ebben. Legfőképp az, hogy a házasságkötők megfontoltabban, tudatosabban választottak párt maguknak. Továbbá a házasságkötés előtti együttélés elterjedése is nagy segítséget nyújtott.

Válások gyerekkel

Egyre kevesebb az olyan házasság felbomlás, ahol kiskorú gyermekek is vannak a családban. A statisztikai adatok alapján 1990 óta 36,5-ről 46,2 százalékra emelkedet az olyan válások aránya, ahol egyáltalán nem volt közös kiskorú gyermek. Ezt a közel tíz százalékos elmozdulást, a kutatók annak tudják be, hogy házastársak megvárják, míg a gyermekük vagy gyermekeik nagykorúvá válnak, és csak ezt követően adják be a válópert.

Továbbá a számokat erősíti az a tény is, hogy erős növekedést mutatnak a gyermektelen családok.

A nők részéről hamarabb telik be a pohár, hiszen ők átlagosan 14 évnyi házasság után adják fel. Míg a férfiak, közel húsz évet bírnak ki társuk mellett.

Egy kis statisztika

2017-ben a válások számát tekintve a negyvenes korosztály vitte a prímet. Az házasság felbontás negyede, ebbe a korosztályba sorolható.

Az utóbbi évek tekintetében, 2016-ban kötetett a legtöbb házasság, összesen 51.800. Érdekesség képen említhető meg az is, hogy Magyarországon, a 18 éven aluliak, kizárólag külön kérelem beadása mellett házasodhatnak. Ezzel 2017-ben háromszor annyi lányt élt, mint fiú, 1120-an, illetve 325-en. Összesen négy pár kötött örök hűséget, ahol csekély 50 évnyi korkülönbség volt, 25-29 év közötti nőket vettek el 80 év feletti férfiak.

Ugyan ebben az évben, öt olyan alkalom volt, amikor a férj és a feleség 80 év feletti volt.

A 2017-es évben kötött frigyek 95 százaléka mind a két félnek első vagy második volt. Az ettől eltérő variánsok száma elenyészőnek mondható.

Viszont ötödik vagy e feletti házassága 24 férfinak és 14 nőnek volt.

Számtalan esetben hallani, hogy a hetes szám kritikus, az évek tekintetében. A statisztikák alapján mégsem ez a bűvös szám, hanem a tízes. Tíz év házasélet után dönt úgy a párok kétharmada, hogy külön folytatják az életüket. Tíz és húsz év után, meg arányaiban ugyan annyian hagyják ott a másikat.

Összességében

Összességében azt lehet gondolni, hogy nem áll rosszul Magyarország lakossága a számok alapján. Ettől függetlenül a számok néha csalnak, és nem engednek betekintést a színfalak mögé. Igaz, hogy a válások száma folyamatosan csökkent a rendszerváltás óta, az utóbbi 10 évben jelentősen. Viszont a folyamatok is erősen átalakultak.

Számtalan olyan válás mutatkozik, ahol egyre kevesebb a kiskorú gyermek vagy egyáltalán nincs is gyermek a családban. Területi statisztikák függvényében az érzékelhető, hogy az ország középső részében kevésbé stabilak a házasságok, mint a nyugati megyékben. Összességében a legkevesebb válás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében történt az utóbbi években, míg Baranyában történt a legtöbb.

A rohanó világ, a rengeteg feszültség, széthúzás, a nem következetesnek mondható életvezetés is közrejátszik abban, hogy Magyarország, a XXI. században bekerült a húsz leggyorsabban fogyó nemzetek közé.

WordPress PopUp Plugin