Kevés esemény képes nagyobb örömet szerezni a háztartásban, mint egy gyermek születése.  Az új jövevény, azonban nagy hatással lehet a szülők kapcsolatára is. Ezen hatások némelyike ??pozitív, más része negatív lehet.

A váltás az önálló párkapcsolatból a szülősségbe nem mindig megy könnyen.

A baba megjelenése a családban, minden bizonnyal számos változást hoz a pár életében és a kapcsolatában. Miután megszületett a gyermek, bonyolult időt találni a pároknak önmagukra és egymásra, a nemi élet megakadhat, számos új elkötelezettséggel szükséges számolni a jövőt illetően, és meg kell állapodniuk a gyermekek nevelésében is.

Az, hogy a gyermek születése hogyan befolyásolja az egyes családokat, magától a családtól és a csecsemő által kiváltott változásokkal való megbirkózás stratégiáitól függ. Vizsgáljuk meg az új baba néhány hatását a partnerek közötti kapcsolatra:

GYAKORI PROBLÉMÁK AZ ÚJ ATYÁK SZÁMÁRA

Az új apák nem biztos, hogy fel vannak készülve arra, hogy egy csecsemő a házastársuk idejének nagy részét fel fogja emészteni.

A párkapcsolatban élő férfiak megszokták partnerük osztatlan figyelmét, és teljesen új tapasztalat lehet, ha a férfinak meg kell osztania társának vonzalmát mással.

Bizonyos esetekben egy nő annyira összpontosíthat gyermekének gondozására, hogy elhanyagolja férje érzelmi és fizikai szükségleteit. Azokat a férfiakat, akik egy ideje kapcsolatban vannak gyermek nélkül, különösképpen érintheti házastársuk figyelmének ilyen eltérítése.

A férfiaknak fel kell készülniük erre a drasztikus változásra a kapcsolatukban, amikor gyermeket várnak.

GYAKORI PROBLÉMÁK AZ ÚJ ANYÁK SZÁMÁRA

Sok nő azt tapasztalja, hogy a szülés után rendkívül elszigeteltnek érzi magát, és a csecsemő időbeosztása iránti teljes odaadás, néhány anya számára elsöprőnek tűnhet.

Az csecsemő gondozást, és figyelmet igényel szinte a nap 24 órájában, minden nap, és az anya felelős általában az alapvető elvégzendő munkák oroszlánrészéért.

Még akkor is, ha az apa nagyon támogató, általában sokszor távol van, dolgozik, és az olyan feladatok, mint az etetés, pelenkázás általában az anya felelőssége.

Azok a nők, akiknek a szülése előtt aktív karrierjük vagy társadalmi életük volt, gyakran úgy érzik, hogy elszakadtak a „saját életüktől”, amikor otthon gondozzák babájukat. Sok nő úgy érzi, hogy a gyermek születése után elvesztik a munkahelyi és baráti kapcsolataikat, és ez egyes esetekben depresszióhoz vagy nehezteléshez vezethet.

CSALÁDI KAPCSOLATOK DINAMIKÁJA

Amennyiben új ember érkezik a családba, az kihat mindazokra, akik már ott élnek, valamint a nagycsaládra is.

Bizonyos tagok úgy érezhetik, hogy „kimaradnak” az új dinamikából, vagy problémákat okozhatnak az új szerepeik és felelősségeik kezelésében.

Néha egy rokon története vagy a család változásával kapcsolatos korábbi tapasztalatai, nehézségeket okozhatnak az új helyzet elfogadásában.

A fókusz eltolódása egy új baba felé neheztelést vagy haragot okozhat azokban a családtagokban, akik úgy érzik, hogy megváltozott a helyzetük a szerkezetben.

Akár gondolhatunk az anyósra is, aki mindenben szeretne segíteni, számtalan esetben nagyérték, de sokszor hallottunk már félresikerült, túlzott szerepvállalást. Ekkor lehetséges az, hogy az apuka vagy anyuka, ilyen és ehhez hasonló „anyós vicceket” fog mesélni, ha felnőtt a gyermek.

„Apa és fia beszélgetnek.

– Apu, mi a különbség a szerencsétlenség és a katasztrófa között?

– Szerencsétlenség például az, ha a mamád anyukája, ki az én anyósom, beleesik a hídról a folyóba. Ha pedig kimentik, az katasztrófa.”

 

 

A SZEXUÁLIS ÉLETRE GYAKOROLT HATÁSOK

Elengedhetetlen annak megértése, hogy a szülés jelentős hatással lesz a pár szexuális életére.

Az általános statisztika szerint, a párok közösülésének gyakorisága a felére csökken a terhesség alatt, a szülés után pedig ismét a felére – legalábbis körülbelül az első évben.

Eltekintve attól a nyilvánvaló ténytől, hogy egy nő testének meg kell gyógyulnia a szülés után, a nők általában a libidó elvesztésétől szenvednek a legjobban, a szülés után bekövetkező hormonális változások miatt van.

Bár nem biztos, hogy minden párra igaz, ez azt jelzi, hogy a legtöbb párnak fennáll annak a veszélye, hogy terhesség és szülés során elveszítik szexuális rutinjukat.

Ezenkívül az új baba gondozása időigényes és megterhelő, a fáradtság pedig gyakori. Az éjszakai felkelés, a gyakori etetés és a háztartás maradéktalan „kiszolgálása” azt jelentheti, hogy sok nő és férfi úgy találja, hogy túlfáradtak a szexhez.

Az apukák talán kissé többet tudnak aludni, mint az anyák az új baba gondozásának korai heteiben, de ha a kimerültség általános érzéséről van szó, a legtöbb szülő nagyjából egyenlő.

PÉNZÜGYI NYOMÁS

Az új baba anyagi terhet róhat néhány kapcsolatra, mivel szükségessé válik a költségvetés-tervezés, hogy a párok jövedelmének egy részét az új baba igényeinek kielégítésére fordítsák.

Ez megint sokkot jelenthet az új szülők számára. Ha drága ruhákat szoktak vásárolni, sokat étkeznek, vagy gyakran utaznak, akkor előfordulhat, hogy egy ideig, a nem szükséges kiadásokat tartósan ki kell iktatni az életükből.

A kapcsolat legalább egyik partnerének várható jövedelemkiesése mellett, sok pénzbe kerül egy gyermek. A babaszoba felállításának kezdeti költségeitől kezdve egészen a napi szükségletekig: pelenkák, ruhák, tápszerek, orvoslátogatások és egyéb kiadások, gyorsan kimeríthetik a családi költségvetés jelentős részét.

IDŐ ÉS ALVÁS

Egy másik módja annak, hogy az új baba befolyásolhatja az életedet, az, hogy befolyásolja a saját magad számára szükséges dolgok elvégzésére fordított személyes időnek a  mennyiségét – beleértve az alvást is! Kemény valóságellenőrzés lehet, amikor arra vársz, hogy a baba aludjon, hogy gondolkodás nélkül olyan dolgokat végezhess el, amelyeket korábban, például zuhanyozni vagy WC-re menni.

Az alváshiány sok új szülő számára valóság, és akkor képes igazán felrobbantani a neheztelés lángját, amikor a feszültség már a mindennapok részét képezi.

Sok új szülő nehezen tud objektív viszonyban lenni és adott körülmények között empatikus lenni partnere igényeivel.

KONFLIKTUS

A fent felsorolt ??okokból kifolyólag, sok pár azon veszi észre magát, hogy a megszokottnál többet veszekednek a csecsemő születése után, és néha nem képesek önállóan megoldani ezeket a konfliktusokat.

Ha úgy érzi, hogy a gyermekvállalás károsította a kapcsolatát, fontos segítséget kapnia, mielőtt Ön és partnere úgy érezné, hogy a kapcsolatuk javíthatatlan.

A képzett párkapcsolati tanácsadó lehetővé teszi, hogy megközelítse problémáit anélkül, hogy egy vitakörbe kerülne.

A házassági tanácsadás, a párkapcsolat vagy a páros tanácsadás a problémák azonosítására szolgál, és segít abban, hogy világos és eredményes módon juttassa el igényeit partnereihez.

A tanácsadó vagy a terapeuta gyakorlati megoldásokkal és stratégiákkal segítheti Önt és partnerét az új elvárásoknak való megfelelés érdekében, valamint abban, hogy fontos segítséget nyújtson Önnek és partnerének az új szülői képesség által okozott érzelmi kihívásokon és a személyes fejlődés lehetőségein.

 Megoldás: Nagyon fontos a korai felismerés, a párkapcsolati probléma beazonosítása, párterapeuta segítéségét kérni, amíg nem késő.

Módszer, amit eredményesen használok

Számtalanszor szükség lehet az életben, párkapcsolatban, egy segítő kézre, MEDOCK PÁRKAPCSOLATI AKADÉMIA elvégzését követően olyan tudás birtokába kerültem, amivel hatékonyan, gyorsan, illetve magas szinten tudok olyan pároknak segíteni, akik éppen nem találják a megfelelő utat, elfáradtak, esetleg kiégtek. Segítek a helyes útra visszatalálni, a sérelmeket feldolgozni, a boldogságot újra megélni.

Segítséget kérni nem szégyen, az élet ezernyi szegletében szükség lehet rá, ezért, amennyiben párkapcsolati problémákkal áll szemben, nyugodt szívvel keressen meg.

Szlogenem: „Esély a párkapcsolatnak, esély a harmonikus életre.”