Megcsalás

Megcsalás, hűtlenség, féltékenység szakszerű és eredményes kezelésében tudok segítségére lenni. 
Nem a hibást kell keresni, hanem a megoldást!

A következő kérdésekre kap választ az alábbiakban:

 1. Van e jövője egy párkapcsolatnak megcsalás után?
 2. Lehet a megcsaló vagy a megcsalt fél a hibás?
 3. Hogyan lehet feldolgozni a megcsalást?
 4. Meg lehet bocsájtani, ha megcsaltak?
 5. Mit tegyünk, ha lebuktunk? Mit NE tegyünk, ha lebuktunk?
 6. Az érzelmi megcsalás vagy a testi megcsalás elviselhetőbb?

 

A párkapcsolatok nagy része menthető lenne, ha a szereplői találnának erre megoldást!
Keressen meg bizalommal, segítek a megoldásban!
Ha felmerül a megcsalás

Amikor hirtelen minden megváltozik… Furcsa hívások, titkos sms-ek, hirtelen eltűnések, ölelések elmaradása költözik be a megszokott életünkbe. Ilyenkor nagy eséllyel gondolhatunk arra, hogy valami nagyon nincs rendben a párkapcsolatunk körül. Az is furcsának tűnhet, ha sűrűn jár a párunk szerelni a szomszédba. Esetleg mindig lemerül a telefonja. Véletlenül ismeretlen rúzsfolttal találkozunk a ruháján. És sorolhatnánk a végtelenségig azokat a jeleket, amik megcsalásra utalhatnak. 

Hatása

Egy párkapcsolatban talán az egyik legfájdalmasabb jelenség a megcsalás, ennek ellenére számtalan esetben megtörtént már.

A hűtlenségnek jó néhány oka lehet. Néha elég csak egy csábító helyzet, esetleg pár pohár ital után kontrollálatlanná válik az illető. Vagy hiányzik valami a jelenlegi kapcsolatból, és máshol próbálja ezt a hiányt pótolni a megcsaló fél.

Teljesen mindegy, hogy mi miatt történik a megcsalás, az amúgy is gyenge lábakon álló párkapcsolatot pusztítja, mérgezi.

Az önértékelést, bizalmat számtalan dolog rombolhatja, viszont a megcsalás egyértelműen az elsők között van.

Szinte mindenki arra asszociál első lépésben, ha a megcsalásról esik szó, hogy két fél szexuális kapcsolatot létesített, pedig ez közel sem igaz.

 

Megcsalás esetében meg kell különböztetni, hogy érzelmi vagy testi megcsalásról beszélünk.

Érzelmi megcsalás:

 • plátói szerelem
 • flört
 • lelki társ
 • barátok, sport, hobby

Megcsalás - Meghittség
Megcsalás - fehérneműk

Testi megcsalás:

 • „csak” szex – szerető
 • egyéjszakás kaland
 • prostituáltak felkeresése
 • tudatos megcsalás (testi – lelki)

Az érzelmi megcsalás

Az érzelmi megcsalás is legalább annyira tönkretehet egy párkapcsolatot, házasságot, mint amennyire egy testi kontaktuson alapuló kötelék. Hiszen ugyanott vagyunk, ha a férfi azért jár el sűrűn, hogy focimeccset nézzen a barátokkal, és emiatt hanyagolja el a párját.

Esetleg hölgyek viszik túlzásba a barátnői összetartást. Mind a két esetben vitákat, nézeteltéréseket okozhatnak a túlzott kilengések. Innentől kezdve egyenes út vezethet a párkapcsolat meggyengüléséhez, és így a kapcsolati krízisekhez.

A testi megcsalás

A testi megcsalás esetében egyértelmű, hogy bármely fél oldaláról is történt, fájdalmas, nehezen feldolgozható a felismerés. Az esetek nagy százalékában a kapcsolatok végéhez vezet.

Szinte mindegy, hogy testi vagy érzelmi megcsalás történt, kiemelten fontos megvizsgálni, hogy miért jutott el a kapcsolat a hűtlenségig. Ennél a pontnál több irány választható. Megmenteni a kapcsolatot, átértékelni. Esetleg lezárni, és felkészülni a feldolgozásra, lelki felgyógyulásra.

Nagyon fontos szempont a megcsalt fél lelkivilágát szem előtt tartani, a már amúgy is megtört méltóságát nem tovább rombolni, a kételyeket, feltevéseket tisztázni.

 

Érdemes figyelni a következőkre, mert amennyiben kettő vagy több ok áll fenn, akkor könnyen történhet félrelépés a párkapcsolatban:

 

 • folyamatos veszekedés
 • nincs figyelem
 • megértés hiánya
 • függőség, birtoklás
 • hiányérzet, elégedetlenség
 • hedonikus adaptáció, kiégés
 • szexuális intenzitás változása
 • távolságtartás
 • szokások megváltozása

 

Megcsalás - A jövő
1. Van-e jövője egy párkapcsolatnak megcsalás után?

Nagyon nehéz kérdés, de nem lehetetlen megválaszolni. Először is érdemes feltenni a kérdést, hogy van-e értelme annyi erőt fektetni a kapcsolatba, hogy átvészelje a megcsalás utáni időszakot, hiszen minden esetben igen hosszú intervallumra számíthatunk. Amennyiben komoly múltja van a párkapcsolatnak, illetve maradt elegendő tartalék a kapcsolatban, akkor mindenféleképpen érdemes a megmentésen elgondolkozni.

Egy párkapcsolati tanácsadó segíthet

Legtöbb esetben ez nem fog egyedül sikerülni, ezért érdemes párterapeuta segítségét kérni, így rövidebb idő alatt megtörténhet a feldolgozás, illetve a felesleges körök megspórolhatóak az újra és újra felgördülő viták terén. Hiszen a lelki sértettség nem hasonlítható semmilyen egyéb fájdalomhoz! Aki járt már ilyen cipőben, az tudja, hogy szinte bármit megadna azért, hogy töröljék a tudatából a tényt, hogy megcsalták. Természetesen, mint minden párkapcsolati probléma terén, itt is nagyon fontos szerepet játszhat egy jól megválasztott szakember segítő keze.

2. Lehet hibás a megcsaló vagy a megcsalt fél?

Ezt a kérdést nagyon sokáig lehetne boncolgatni, sőt kell is. Minimális százalékban kiemelhető természetesen, hogy csak az egyik fél a hibás, hiszen többször hallottuk ezeket a kifejezéseket: fehérmájú, nimfomániás, szoknyapecér, kujon, kurafi, nőfaló, szoknyabolond… Nekik viselni kell a kritikát.

A fenti tulajdonságokat három csoportba sorolhatjuk.

Serdülő fiatalok

Az első, akiknél talán megérthetőek ezen cselekedetek, a serdülőkorban lévő fiatalok, akik nem csak a szárnyukat próbálgatják. Ők azok, akik – jó esetben – csak kiélési szándékból csalják meg a párjukat. Természetesen ez sem szép, sokak számára elfogadhatatlan, de mégis sok fiatal életében legalább egyszer, kétszer megtörténik. Talán ki lehet jelenteni, hogy ezt a korosztályt nem lehet teljesen elítélni a történtekért, így egyértelműen hibáztatni sem. Nem elképzelhetetlen, hogy ezért a kijelentésért többen megköveznének, de a véleményemet tartom, illetve alá is támasztom.

Elkötelezettség nélküliek

Azok a fiatalok, akik nem teszik le fiatalságuk elején a nagyesküt, sokkal nagyobb eséllyel fognak nyugodt, kiegyensúlyozott házasságban, párkapcsolatban élni, amikor megtalálják a számukra megfelelő párt. Hiszen nem fogja őket hajtani a kíváncsiság, hogy milyen lehet egy szőke, egy izmos, egy vékony személlyel kapcsolatot létesíteni. Visszakanyarodhatunk azokhoz, akik népi nyelven nem bírnak magukkal. Ellenük egyetlen egy ellenszer létezne: ha mindegyik csalfa delikvens átesne egy szűrésen, és minden jóérzésű párkereső, kapna egy listát róluk. Persze ilyen nem létezik.

Az utolsó variáció

Marad az utolsó variáció, a teljesség igénye nélkül, hiszen lehetne oldalakon keresztül boncolgatni több százféle megcsalás változatot. Azokról a párkapcsolatokról, házasságokról szükséges említést tenni, akiknél egyébként minden normális ütemben működik, legalábbis a párkapcsolat tagjai szerint. Persze ez nem így van! Hiszen ki hagyna ott egy 4 órás, otthon végezhető, érdekes, harmonikus, biztos, nyugodt, havi nettó kétmilliós fizetéssel járó munkahelyet?! Senki! Ugyanez a helyzet egy ilyen mutatóval rendelkező párkapcsolatnál, házasságnál is.

Ha a megcsaló és a megcsalt is hibás

Viszont abban az esetben, ha sivár, vita dús, felületes, szexuálisan ellaposodott, lelkileg nem kiegyensúlyozott kapcsolatba botlunk, ott igen is felütheti a fejét a megcsalás „intézménye”. Ebben az esetben, szinte korlátlanul kimondható, hogy a megcsaló és a megcsalt fél is hibás.

Az már más kérdés, hogy etikailag hova sorolható a megcsaló?! Ezért szükséges ismételni, hogy mint az élet minden terén, a párkapcsolatok, házasságok terén is a legfontosabb dolog előre tervezni, szinten tartani és prevenciót alkalmazni.

A kapcsolat frissen tartása

Nem tartható fel hosszútávon olyan kapcsolat, ahol a párok nem tesznek azért, hogy „frissen” tartsák a kapcsolatukat.

Nagyon fontos a napi rutin, hogy ezeket a szavakat, beleszőjük a minden napi életünkbe: figyelmesség, előzékenység, udvariasság, színesség, dicséret, kommunikáció, minőségi együtt töltött idő, szexuális intelligencia.

Sajnos, a fenti „tevékenységeket” sokan mellőzik az életükből, és előbb vagy utóbb arra döbbennek rá, hogy valami hiányzik nekik a jelenlegi kapcsolatukból. Ekkor jön szembe a párkapcsolattal egy harmadik személy.

A lehető legjobb választás szakemberhez fordulni, amennyiben kicsit is úgy érzi valamelyik fél, hogy bármely szóval is egyezik az elképzelése, amely a megcsalásra késztetné. Egy olyan maradéktalanul megbízható szakemberhez, aki segít a kapcsolat megmentésében.

Abban az esetben, ha már megtörtént a megcsalás, de mégis éreznek erőt és megfelelő mennyiségű érzelmi kötődést, akkor ne egyedül kísérletezzenek, az amúgy is megtépázott kapcsolatukon. Keressenek fel egy párterapeutát, aki szakszerűen a megoldás felé tereli önöket.

3. Hogyan lehet feldolgozni a megcsalást?

A megcsalást a legtöbb ember nagyon nehezen dolgozza fel. Amennyiben a kapcsolat nem válik szét emiatt, akkor szinte minden esetben ajánlott párterapeuta felkeresése, hogy a leendő hibaszázalékokat közösen és egyetértésben minimalizálni tudják. Azért is fontos a jól megválasztott párkapcsolati tanácsadó, hogy mihamarabb a megoldás útjára tudjanak lépni, hiszen az elvesztegetett idő rontja az esélyeket.

Hosszú idő

Azzal számolni kell, hogy a felejtés nagyon hosszú időt vesz igénybe. A megcsaló félnek ezt minden esetben szem előtt kell tartania, és lépésről lépésre segíteni, bíztatni a társát. Közös erővel és megfelelő támogatással sok esetben rövidíteni lehet a legfájdalmasabb időszakon.

Abban az esetben, ha a kapcsolat felbomlik és a megcsalt fél egyedül marad, szintén nehéz helyzet alakul ki.

Személyfüggő, hogy ki miképp tudja a leghatékonyabban feldolgozni a szakítást, valamint azt, hogy megcsalták.

Hogy segít a párterapeuta?

Ilyen esetben egyedi tervet készít a párterapeuta a konzultációk során, és nem csak a fájdalmas pillanatokat próbálja enyhíteni, hanem a meglékelt önbizalmat is megerősíteni.

Éppen ezért is nagyon fontos felelősséggel lenni társunk iránt, hiszen vannak nagyon érzékeny személyek is, akiket akár évekig kínozhat egy megcsalás felismerése, mindezt egy pár perces légyott miatt.

4. Meg lehet bocsájtani, ha megcsaltak?

Erre nagyon nehéz válaszolni, számtalan tényezőtől függ. Legfőképp attól, hogy sikerül-e a párnak feldolgozni, majd tisztázni a megcsalást.

Ezt követően nagyon fontos feladat, hogy a kapcsolatukat megerősítsék, a párkapcsolati tartalékokat feltöltsék.

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a bizalmi rendszer újraépítése szintén kihagyhatatlan lépés. Hiszen bizalom nélkül egyetlen párkapcsolat, házasság nem tud hosszútávon működni.

Természetesen a megoldás nem mindig egyszerű, ezért érdemes párkapcsolati tanácsadó segítségét kérni, hiszen egy jól képzet párterapeuta már számtalan ilyen és hasonló helyzetet végig delegált.

5. Mit tegyünk, ha lebuktunk? Mit ne tegyünk, ha lebuktunk?
Mit tegyünk?

Lebukás esetén nincs sok választás. Legértelmesebb őszintének lenni, de semmiféleképpen nem nagyképűnek, hiszen óriási fájdalmat okoztunk a megcsalással a társunknak.

Mint mindent, ezt a tényt is lehet kíméletesen és kulturáltan tálalni. Őrizzük meg a társunk méltóságát annyira, amennyire csak lehetséges még ezek után.

Nagyon fontos idővel beszélni arról, hogy miért is történt a megcsalás, hiszen mindennek oka van.

Mit ne tegyünk?

Egymás hibáztatásától tartsuk távol magunkat.

Ne hazudjunk, ne tereljünk.

Ne próbáljuk megmagyarázni, hogy volt létjogosultsága a megcsalásnak. Ne legyünk lekezelőek.

Ne akarjuk azt elérni, hogy a társunk azonnal felejtse el a történteket. Ne erőszakoskodjunk a másikkal, tartsuk tiszteletben a kéréseit.

Ne folytassuk a titkos viszonyt, ha már elmúlt a vészhelyzet.

Mi a fontos?

Fontos elfogadni, tiszteletben tartani a megcsalt fél fájdalmát akkor is, ha nem testi megcsalás történt, hiszen, sokszor az érzelmi megcsalás is legalább annyira fájdalmas tud lenni.

Arról nem is beszélve, ha az érzelmi és testi megcsalás együttesen következik be. Ez esetben érdemes először azon elgondolkozni, hogy a jelenlegi kapcsolatunknak van-e létjogosultsága.

6. Érzelmi megcsalás vagy testi megcsalás az elviselhetőbb?

Korábban már esett szó erről a témáról, akkor is említést kapott, hogy egyik sem jobb a másiknál.

A kérdés, hogy kinek melyik fáj jobban, ki mit tud könnyebben és gyorsabban feldolgozni? Az is nagy kérdés, hogy egyáltalán fel tudja-e dolgozni a megcsalt fél bármelyiket is?!

Testi

A testi megcsalás számos esetben lehet egy röpke, hirtelen és meggondolatlan tett. Persze ettől még nem sorolhatjuk a könnyen megbocsájtandó tettek közé.

Érzelmi

Az érzelmi megcsalás  – főleg, ha párosul a testi megcsalással is –  nem egy pillanat műve, hanem átgondolt, megtervezett cselekedet.

Mindkettő

Amennyiben mind a két variáció együttesen valósul meg, ráadásul hosszas intervallumban fent is tartják, akkor annak mindenféleképpen komoly oka van. Ahogy sok minden más esetben, így a megcsalás esetében sem okolható kizárólag a megcsaló fél, hiszen lehet komoly elhanyagolás, érzelmi hiányosság és számos egyéb ok is felelős azért, hogy valaki megcsalásra adja a fejét.

Ezért első körben érdemes önvizsgálatot végezni, majd amennyiben nem tudnak önállóan a megoldás mezejére lépni, akkor ne sajnálják az időt arra, hogy megkeressenek egy jól képzet párkapcsolati tanácsadót.

Módszer, amit eredményesen használok

Számtalanszor szükség lehet az életben, párkapcsolatban, egy segítő kézre. Párkapcsolati és házassági tanácsadói képzések elvégzését követően olyan tudás birtokába kerültem, amivel hatékonyan, gyorsan, illetve magas szinten tudok azon pároknak segíteni, akik éppen nem találják a megfelelő utat, elfáradtak, esetleg kiégtek. Segítek a helyes útra visszatalálni, a sérelmeket feldolgozni, a boldogságot újra megélni.

Segítséget kérni nem szégyen, az élet ezernyi szegletében szükség lehet rá, ezért, amennyiben párkapcsolati problémákkal áll szemben, nyugodt szívvel keressen meg.

Szlogenem: „Esély a párkapcsolatnak, esély a harmonikus életre.”

Megoldás:
Nagyon fontos a korai felismerés, a párkapcsolati probléma beazonosítása, és párterapeuta segítéségét kérni, amíg nem késő.

Megcsalás

Megcsalás, hűtlenség, féltékenység szakszerű és eredményes kezelésében tudok segítségére lenni. 
Nem a hibást kell keresni, hanem a megoldást!

A következő kérdésekre kap választ az alábbiakban:

 1. Van e jövője egy párkapcsolatnak megcsalás után?
 2. Ki a hibás? A megcsaló vagy a megcsalt fél?
 3. Hogyan lehet feldolgozni a megcsalást?
 4. Meg lehet bocsájtani, ha megcsaltak?
 5. Mit tegyünk, ha lebuktunk? Mit ne tegyünk, ha lebuktunk?
 6. Érzelmi megcsalás vagy testi megcsalás az elviselhetőbb?


A párkapcsolatok nagy része menthető lenne, ha a szereplői találnának erre megoldást!
Keressen meg bizalommal, segítek a megoldásban!

Ha felmerül a megcsalás

Amikor hirtelen minden megváltozik. Furcsa hívások, titkos sms-ek, hirtelen eltűnések, ölelések elmaradása költözik be a megszokott életünkbe. Ilyenkor nagy eséllyel gondolhatunk arra, hogy valami nagyon nincs rendben a párkapcsolatunk körül. Az is furcsának tűnhet, ha sűrűn jár a párunk szerelni a szomszédba. Esetleg mindig lemerül a telefonja. Véletlenül ismeretlen rúzsfolttal találkozunk a ruháján. És sorolhatnánk a végtelenségig azokat a jeleket, amik megcsalásra utalhatnak.

Hatása

Egy párkapcsolatban talán az egyik legfájdalmasabb jelenség a megcsalás, ennek ellenére számtalan esetben megtörtént már.

A hűtlenségnek jó néhány oka lehet. Néha elég csak egy csábító helyzet, esetleg pár pohár ital után kontrolálatlanná válik az illető. Vagy hiányzik valami a jelenlegi kapcsolatból, és máshol próbálja ezt a hiányt pótolni a megcsaló fél.

Teljesen mindegy, hogy mi miatt történik a megcsalás, az amúgy is gyenge lábakon álló párkapcsolatot pusztítja, mérgezi.

Az önértékelést, bizalmat számtalan dolog rombolhatja, viszont a megcsalás, az elsők között van.

Szinte mindenki arra asszociál első lépésben, ha a megcsalásról esik szó, hogy két fél szexuális kapcsolatot létesített, pedig ez közel sem igaz.


Megcsalás esetében szükséges megkülönböztetni, hogy érzelmi vagy testi megcsalásról beszélünk.


Érzelmi megcsalás:

 • plátói szerelem
 • flört
 • lelki társ
 • barátok, sport, hobby


Testi megcsalás:

 • „csak” szex – szerető
 • egyéjszakás kaland
 • prostituáltak felkeresése
 • tudatos megcsalás (testi – lelki)


Az érzelmi megcsalás

Az érzelmi megcsalás is legalább annyira tönkretehet egy párkapcsolatot, házasságot, mint amennyire egy testi kontaktuson alapuló kötelék. Hiszen teljesen mindegy, hogy a férfi jár el sűrűn focimeccset nézni a barátokkal, és emiatt hanyagolja el a párját. Esetleg hölgyek viszik túlzásba a barátnői összetartást. Mind a két esetben vitákat, nézeteltéréseket okozhatnak a túlzott kilengések. Innentől kezdve egyenes út vezethet, a párkapcsolat meggyengüléséhez, a kapcsolati krízisekhez.

Az testi megcsalás

A testi megcsalás esetében egyértelmű, hogy bármely fél oldaláról, fájdalmas, nehezen feldolgozható a felismerés. Az esetek nagy százalékában, a kapcsolatok végéhez vezet.

Szinte mindegy, hogy testi vagy érzelmi megcsalás történt, kiemelten fontos megvizsgálni, hogy miért jutott el a kapcsolat a hűtlenségig. Ennél a pontnál több irány választható. Megmenteni a kapcsolatot, átértékelni. Esetleg lezárni, és felkészülni a feldolgozásra, lelki felgyógyulásra. Nagyon fontos szempont a megcsalt fél lelkivilágát szem előtt tartani, a már amúgy is megtört méltóságát nem tovább rombolni, a kételyeket, feltevéseket tisztázni.


Érdemes figyelni a következőkre, mert amennyiben kettő vagy több ok áll fent, akkor könnyen történhet félrelépés a párkapcsolatban:

 • folyamatos veszekedés
 • nincs figyelem
 • megértés hiány
 • függőség, birtoklás
 • hiányérzet, elégedetlenség
 • hedonikus adaptáció, kiégés
 • szexuális intenzitás változása
 • távolságtartás
 • szokások megváltozása


1. Van e jövője egy párkapcsolatnak megcsalás után?

Nagyon nehéz kérdés, de nem lehetetlen megválaszolni. Először is érdemes feltenni a kérdést, hogy van e értelme annyi erőt fektetni a kapcsolatba, hogy átvészelje a megcsalás utáni időszakot, hiszen minden esetben igen hosszú intervallumra számíthatunk. Amennyiben komoly múltja van a párkapcsolatnak, illetve maradt elegendő tartalék a kapcsolatban, akkor mindenféleképpen érdemes a megmentésen elgondolkozni.

Egy párkapcsolati tanácsadó segíthet

Legtöbb esetben ez nem fog egyedül sikerülni, ezért érdemes párterapeuta segítségét kérni, így rövidebb idő alatt megtörténhet a feldolgozás, illetve a felesleges körök megspórolhatóak az újra és újra felgördülő viták terén. Hiszen a lelki sértettség nem hasonlítható semmilyen egyéb fájdalomhoz, aki járt már ilyen cipőben, az tudja, hogy szinte bármit megadna azért, hogy töröljék a tudatából azt a tényt, hogy megcsalták. Természetesen, mint minden párkapcsolati probléma terén, itt is nagyon fontos szerepet játszhat egy jól megválasztott szakember segítő keze.

2. Ki a hibás? A megcsaló vagy a megcsalt fél?

Ezt a kérdést nagyon sokáig lehetne boncolgatni, kell is. Minimális százalékban kiemelhető természetesen, hogy csak az egyik fél a hibás, hiszen többször hallottuk ezeket a kifejezéseket: fehérmájú, nimfomániás, szoknyapecér, kujon, kurafi, nőfaló, szoknyabolond, nekik viselni kell a kritikát.

A fenti tulajdonságokat három csoportba sorolhatjuk.

Serdülő fiatalok

Az első, akiknél talán megérthetőek ezen cselekedetek, a serdülőkorban lévő fiatalok, akik nem csak a szárnyukat próbálgatják, ők azok, akik jó esetben, csak kiélési szándékból csalják meg a párjukat. Természetesen ez sem szép, sokak számára elfogadhatatlan, de mégis sok fiatal életében legalább egyszer, kétszer megtörténik. Talán ki lehet jelenteni, hogy ezt a korosztályt nem lehet teljesen elítélni a történtekért, így egyértelműen hibáztatni sem. Nem elképzelhetetlen, hogy ezért a kijelentésért többen megköveznének, de a véleményemet tartom, illetve alá is támasztom.

Elötelezettség nélküliek

Azok a fiatalok, akik nem teszik le fiatalságuk elején a nagyesküt, sokkal nagyobb eséllyel fognak nyugodt, kiegyensúlyozott házasságban, párkapcsolatban élni, abban az esetben, ha megtalálják, a számukra megfelelő párt. Hiszen nem fogja őket hajtani a kíváncsiság, hogy milyen lehet egy szőke, egy izmos, egy vékony személlyel kapcsolatot létesíteni. Visszakanyarodhatunk azokhoz, akik népi nyelven, nem bírnak magukkal, ellenük egyetlen egy ellenszer létezne, ha mindegyik csalfa delikvens átesne egy szűrésen, és minden jóérzésű párkereső, kapna egy listát róluk, persze ilyen nem létezik.

Az utolsó variáció

Marad az utolsó variáció, a teljesség igénye nélkül, mivel lehetne oldalakon keresztül boncolgatni több százféle megcsalás változatot. Azokról a párkapcsolatokról, házasságokról szükséges említést tenni, akiknél egyébként minden normális ütemben működik, legalábbis a párkapcsolat tagjai szerint. Persze ez nem így van! Hiszen ki hagyna ott egy 4 órás, otthon végezhető, érdekes, harmonikus, biztos, nyugodt, havi nettó kétmilliós fizetéssel járó munkahelyet?! Senki! Ugyanez a helyzet egy ilyen mutatóval rendelkező párkapcsolatnál, házasságnál is.

Ha a megcsaló és a megcsalt is hibás

Viszont, abban az esetben, ha sivár, vita dús, felületes, szexuálisan ellaposodott, lelkileg nem kiegyensúlyozott kapcsolatba botlunk, ott igen is felütheti a fejét a megcsalás „intézménye”. Ebben az esetben, szinte korlátlanul kimondható, hogy a megcsaló és a megcsalt is hibás.

Az már más kérdés, hogy etikailag hova sorolható a megcsaló?! Ezért szükséges ismételni, hogy mint az élet minden terén, a párkapcsolatok, házasságok terén is tervezni, szinten tartani, prevenciót alkalmazni a legfontosabb.

A kapcsolat frissen tartása

Nem tartható fel hosszútávon olyan kapcsolat, ahol a párok nem tesznek azért, hogy „frissen” tartsák a kapcsolatukat.

Nagyon fontos a napi rutin, hogy ezeket a szavakat, beleszőjük a minden napi életünkbe: figyelmesség, előzékenység, udvariasság, színesség, dicséret, kommunikáció, minőségi együtt töltött idő, szexuális intelligencia.

Sajnos, a fenti „tevékenységeket” sokan mellőzik az életükből, és előbb vagy utóbb arra döbbennek rá, hogy valami hiányzik nekik a jelenlegi kapcsolatukból, ekkor jön szembe a párkapcsolattal, egy harmadik személy.

Lehető legjobb választás, ha kicsit is úgy érzi valamelyik fél, hogy bármely szóval is egyezik az elképzelése, amely a megcsalásra késztetné, szakemberhez fordulnak. Egy olyan maradéktalanul egy megbízható szakemberhez, aki segít a kapcsolat megmentésében.

Abban az esetben, ha már megtörtént a megcsalás, de mégis éreznek erőt, megfelelő mennyiségű érzelmi kötődést a kapcsolatukban, akkor ne egyedül kísérletezzenek, az amúgy is megtépázott kapcsolatukon. Keressenek fel egy párterapeutát, aki szakszerűen, a megoldás felé tereli önöket.

3. Hogyan lehet feldolgozni a megcsalást?

A megcsalást a legtöbb ember nagyon nehezen dolgozza fel. Amennyiben a kapcsolat nem válik szét emiatt, akkor szinte minden esetben ajánlott párterapeuta felkeresése, hogy a leendő hibaszázalékokat, közösen és egyetértésben minimalizálni tudják. Azért is fontos a jól megválasztott párkapcsolati tanácsadó, hogy mihamarabb a megoldás útjára tudjanak lépni, hiszen az elvesztegetett idő, rontja az esélyeket.

Hosszú idő

Azzal számolni kell, hogy a felejtés nagyon hosszú időt vesz igénybe, a megcsaló félnek ezt minden esetben szem előtt kell tartania, és lépésről lépésre segíteni, bíztatnia kell a társát. Közös erővel, megfelelő támogatással sok esetben rövidíteni lehet azon az időszakon, ami a legfájdalmasabb.

Másik helyzetben, amikor a megcsalt fél egyedül marad, mivel a kapcsolat megszakad a megcsalás miatt, akkor sem könnyű a helyzet.

Személyfüggő, hogy ki miképp tudja a leghatékonyabban feldolgozni a szakítást, azt hogy megcsalták.

Hogy segít a párterapeuta

Ilyen esetben, egyedi tervet készít a párterapeuta a konzultációk során, és nem csak a fájdalmas pillanatokat próbálja enyhíteni, hanem a meglékelt önbizalmat is szükséges megerősíteni.

Éppen ezért is nagyon fontos felelősséggel lenni társunk iránt, hiszen vannak nagyon érzékeny személyek is, akiket, akár évekig kínozhat egy megcsalás felismerése, egy pár perces légyott miatt.

4. Meg lehet bocsájtani, ha megcsaltak?

Erre nagyon nehéz válaszolni, számtalan tényezőtől függ. Legfőképp attól, hogy sikerül e a párnak feldolgozni, majd tisztázni a megcsalást.

Ezt követően nagyon fontos feladat, hogy a kapcsolatukat megerősítsék, a párkapcsolati tartalékokat feltöltsék.

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a bizalmi rendszer újra építése szintén kihagyhatatlan lépés, hiszen bizalom nélkül egyetlen párkapcsolat, házasság nem tud hosszútávon működni.

Természetesen a megoldás nem mindig egyszerű, ezért érdemes párkapcsolati tanácsadó segítségét kérni, hiszen egy jól képzet párterapeuta, már számtalan ilyen és hasonló helyzetet végig delegált.

5. Mit tegyünk, ha lebuktunk? Mit ne tegyünk, ha lebuktunk?
Mit tegyünk

Lebukás esetén nincs sok választás. Legértelmesebb őszintének lenni, de semmiféleképpen nem nagyképűnek, hiszen óriási fájdalmat okoztunk a megcsalással a társunknak.

Mint mindent, ezt a tényt is lehet kíméletesen, és kulturáltan tálalni, tartsuk meg a méltóságát a társunknak, annyira, amennyire csak lehetséges még ezek után.

Nagyon fontos idővel beszélni arról, hogy miért is történt a megcsalás, hiszen mindennek oka van.

Mit ne tegyünk

Egymás hibáztatásától tartsuk távol magunkat.

Ne hazudjunk, ne tereljünk.

Ne próbáljuk megmagyarázni, hogy volt létjogosultsága a megcsalásnak. Ne legyünk lekezelőek.

Ne akarjuk azt elérni, hogy a társunk azonnal felejtse el a történteket. Ne erőszakoskodjunk a másikkal, tartsuk tiszteletben a kéréseit.

Ne folytassuk a titkos viszonyt, ha már elmúlt a vészhelyzet.

Mi a fontos

Fontos elfogadni, tiszteletben tartani a megcsalt fél fájdalmát akkor is, ha nem testi megcsalás történt, hiszen, sokszor az érzelmi megcsalás is legalább annyira fájdalmas tud lenni.

Arról ne is beszéljünk, ha az érzelmi és testi megcsalás együttesen következik be, akkor érdemes először azon elgondolkozni, hogy a jelenlegi kapcsolatunknak, van e létjogosultsága.

6. Érzelmi megcsalás vagy testi megcsalás az elviselhetőbb?

Korábban már esett szó erről a témáról, akkor is említést kapott, hogy egyik sem jobb a másiknál.

A kérdés, hogy kinek melyik fáj jobban, ki mit tud könnyebben és gyorsabban feldolgozni? Az is nagy kérdés, hogy egyáltalán fel tudja e dolgozni a megcsalt fél bármelyiket is?!

Testi

A testi megcsalás, számos esetben lehet egy röpke, hirtelen és meggondolatlan tett, persze ettől még nem a könnyen megbocsájtandó tettek közé sorolhatjuk.

Érzelmi

Az érzelmi megcsalás, főleg, ha párosul a testi megcsalással is, akkor az nem egy pillanat műve, hanem átgondolt, megtervezett cselekedet.

Mindkettő

Amennyiben mind a két variáció együttesen megvalósul, ráadásul hosszas intervallumban fent is tartják, akkor annak mindenféleképpen komoly oka van. Ahogy sok minden más esetben, így a megcsalás esetében sem okolható kizáróan a megcsalásért a megcsaló fél, hiszen lehet komoly elhanyagolás, érzelmi hiányosság és számos egyéb ok felelős azért, hogy valaki megcsalásra adja a fejét.

Ezért első körben önvizsgálatot érdemes végezni, majd amennyiben nem tudnak önállóan a megoldás mezejére lépni, akkor ne sajnálják az időt arra, hogy megkeressenek egy jól képzet párkapcsolati tanácsadót.Módszer, amit eredményesen használok

Számtalanszor szükség lehet az életben, párkapcsolatban, egy segítő kézre. Párkapcsolati és házassági tanácsadói képzések elvégzését követően olyan tudás birtokába kerültem, amivel hatékonyan, gyorsan, illetve magas szinten tudok azon pároknak segíteni, akik éppen nem találják a megfelelő utat, elfáradtak, esetleg kiégtek. Segítek a helyes útra visszatalálni, a sérelmeket feldolgozni, a boldogságot újra megélni.

Segítséget kérni nem szégyen, az élet ezernyi szegletében szükség lehet rá, ezért, amennyiben párkapcsolati problémákkal áll szemben, nyugodt szívvel keressen meg.

Szlogenem: „Esély a párkapcsolatnak, esély a harmonikus életre.”


Megoldás:
Nagyon fontos a korai felismerés, a párkapcsolati probléma beazonosítása, párterapeuta segítéségét kérni, amíg nem késő.
WordPress PopUp Plugin