Párkapcsolati problémák, nézzék meg a lehetséges megoldásokat!

Párkapcsolati problémák, a legtöbb párkapcsolat első számú kellékei közé sorolhatóak, nem nagyon lehet azt mondani, hogy létezik házasság, párkapcsolat, párkapcsolati problémák nélkül.

A legfontosabb kérdés mindössze az, hogy milyen fajsúlyú párkapcsolati problémákkal kell szembe néznie az adott párkapcsolatnak.

Mik a legsűrűbb párkapcsolati problémák?

• kommunikációs hibák
• hedonikus adaptáció (kiégés)
• intimitás hiánya
• verbális bántalmazás
• szexualitás hiánya
• közös programok elmaradása
• féltékenység
• gyermeknevelési problémák

Mik a ritkább párkapcsolati problémák?

• fizikai bántalmazás
• szexualitás teljes megszűnése
• alkoholizmus
• drogfüggőség
• öngyilkosság
• érzelmi megcsalás
• fizikai megcsalás

Sajnos a fenti párkapcsolati problémák komoly párkapcsolati krízist tudnak kialakítani, találkoztam olyan párkapcsolattal is, ahol nem egy, hanem több komolyabb párkapcsolati probléma volt jelen. Példa okáért szívesen bemutatok egy létező párkapcsolatot, ahol a múltban komoly párkapcsolati problémák miatt kerestek fel azzal, hogy megoldást találjunk, természetesen név, helyszín csere mellett, hiszen a párterápia egyik elengedhetetlen eleme a titoktartás.

Kornél és Erzsébet párkapcsolati problémái:

Kornél Németországban dolgozott, hivatásos gépjárművezető volt, felesége Erzsébet egy gyárban dolgozott művezetőként. 15 éve éltek kint, és volt egy 22 éves lányuk és egy 18 éves fiuk. Kornél hétből hat napot dolgozott, de előfordult olyan is, hogy az egész hónapot végig dolgozta megállás nélkül, sokszor haza sem jött, mert távolabbi munkája volt, a teherautóban aludt. Erzsébet heti öt napot dolgozott 8 órában, ezért Ő már korán otthon volt, illetve a hétvégét is otthon töltötte. Kornél nem vetette meg az alkoholt, de mindig csak a munka végeztével ivott, ennél nagyobb problémát okozott, hogy napi szinten élt drogokkal is. Elmondása szerint, csak könnyebb drogokat használt. Szexuális kapcsolatuk a komolyabb párkapcsolati problémák megjelenése előtt már nagyon ritkán volt, körülbelül 1-1,5 éve nem volt közöttük testi kapcsolat. Erzsébet elmondása szerint Kornél nagyon jó apuka és rengeteget dolgozik, mindig a kiskapuból még integettek is neki, amikor Kornél útra indult.

Erzsébet nagyon sokszor kérte Kornélt, hogy a károsszenvedélyekkel hagyjon fel, illetve váltson munkahelyet, mert nagyon sokat van egyedül, a gyerekek már nagyok, unatkozik, nem jó egyedül. Hiányzik neki az intimitás, a beszélgetés, az együtt alvás. Szeretne programokat csinálni Kornéllal, néha-néha étterembe járni, kikapcsolódni, mert jól kerestek, megtehették volna.

Kornél folyamatosan csak ígérte, hogy keres más munkahelyet, felhagy a károsszenvedélyekkel, többet lesz Erzsivel. Ez így ment éveken keresztül, de változás nem történt.

A következő párkapcsolati problémák csapták fel a fejüket a párkapcsolatban

Hedonikus adaptáció:

Más néven párkapcsolati kiégés. A legtöbb párkapcsolatban, házasságban győz előbb vagy utóbb a párkapcsolati kiégés, de lehet tenni ellene. Milyen kritikus problémák miatt jutott el a párkapcsolati kiégésig Kornél és Erzsi házassága? Természetesen nem nehéz kitalálni, Erzsébet többször jelezte Kornélnak, hogy több párkapcsolati probléma van jelen a házasságukban, és szeretné, ha változtatna ezen Kornél. Kornél figyelmen kívül hagyta ezt a kérést, elmondása szerint neki ez kényelmes volt, mert több napig távol volt sokszor, senki sem zavarta, ki tudta élni a függőségeit.

Intimitás, szexualitás teljes megszűnése:

Mivel Kornél nem volt hajlandó változtatni, ezért nagyon lehetőségük sem volt a testi kapcsolatok minimális fenntartására sem. Az alkohol és a drog is kiábrándította Erzsébetet, így ez is ahhoz segített, hogy az eltávolodás felgyorsuljon, stabilizálódjon.

Szerény szakmai véleményem az, hogy az intimitás megszűnésével, a párkapcsolat, egy olyan vágányra terelődik, ahonnan egyenesút vezet ahhoz, hogy a szexuális együttlétek teljesen megszűnjenek. Én nem hiszek abban, hogy egy párkapcsolat, házasság fenntartható legyen úgy, hogy nincs testi kapcsolat a párok között.

Alkohol és drog az egyik leveszélyesebb párkapcsolati probléma:

Gondolom, hogy mindenki egyet ért azzal, hogy ebből csak az egyik is óriási problémákat tud okozni. Hát akkor mekkora bajt okozhat, ha valaki mind a kettőt használja rendszeresen?! Mentális problémák mellett, könnyen kialakulhat a nemivágy csökkenése, de akár impotencia is.

Féltékenység, a párkapcsolati prblémák feketeözvegye:

Erzsébet megelégelte, hogy Kornél nem figyel rá, hiába kérleli folyamatosan, hogy változzon, nem tesz semmit, ami előrébb vinné az életüket. Erzsébetnek elkezdenek udvarolni a munkahelyén, amit Ő szívesen vesz, sőt viszonoz is. Azt mondja magában, végre valaki foglalkozik velem, végre valakinek tetszem, végre valaki kedves velem. Természetesen Kornél egyre féltékenyebb, mert Erzsébet már nem integet a kiskapuból, sőt ki sem kiséri Kornélt, amikor indul az akár egy hetes útjára. Az, hogy Erzsébet figyelmetlen, távolságtartó, komoly párkapcsolati feszültségeket idéz elő. Számtalan vita, sértés lát napvilágot. A párkapcsolat egyértelműen megkezdte a mélyrepülését.

Megcsalás:

Azt gondolom, hogy már mindenki számára egyértelmű, hogy Erzsébet megcsalta Kornélt. Hosszú hónapok teltek el azóta, hogy Erzsébet megcsalása kiderül. A lebukás. Kornél éppen otthon van, amikor jött egy sms üzenet Erzsébet telefonjára, mindössze ennyi: „Nagyon jó volt veled tegnap! Imádom a testedet!”. Erzsébet éppen fürdött és a féltékeny férj titokban megnézte a telefonját, mivel Erzsébet nem vitte magával, hanem a konyhaszekrényen felejtette. Elszabadult a pokol, mert bár gondolt erre Kornél, azért bízott benne, hogy megcsalás nem fog történni. Kiabálás, vitatkozás, szemrehányás, vádaskodás, sírás, fenyegetés, minden elkerült az elkövetkezendő pár napban. Kornél nem tudta feldolgozni, hogy Erzsébet megcsalta, teljesen összetört, nem értette a miérteket.

Öngyilkosság:

Kornél az egyik estén felment a padlásra, és megpróbálta felakasztani magát, szerencsére Erzsébet ezt észrevette, és egyből hívta a mentőket.

Az utolsó bekezdés ugye mennyire elkeserítő? Az öngyilkosság nem vezet megoldáshoz, semmiféleképpen nem szabad idáig eljutni!

Mi lehet a megoldás, ha párkapcsolati problémákkal szembesülünk?

Természetesen több megoldás létezik, hogy a párkapcsolatunk ne kerüljön hasonló mederbe.

Legfontosabb, hogy figyeljünk mindig egymásra, kinek milyen vágyai vannak, milyen jövőbeli elképzelései. Jól érzi e magát a párunk a házasságban, párkapcsolatban? Találjunk hetente legalább kétszer, háromszor 30 percet arra, hogy leüljünk beszélgetni. A kommunikáció mindig értőfigyelemmel történjen.

Abban az esetben, ha csak apró lépéseket teszünk azért, hogy a párkapcsolatunkban mind a két fél jól érezze magát, boldog legyen, akkor a párkapcsolati problémák már könnyedszerrel elkerülhetőek.

A fenti eset arra is rá tud mutatni, hogy egy párkapcsolat nem tartható fent akkor, ha elhanyagoljuk a kapcsolatunkat. Vannak pillanatok, amikor már „házon belül” nem lehet megoldást találni a párkapcsolati problémákra.

Párkapcsolati problémák – Megtörtént esetek -1 azért íródott meg, hogy a párok, akik olvassák, tiszában legyenek azzal, hogy a párkapcsolati problémákat nem szabad magukra hagyni, nem éri meg a problémákat az asztal alá seperni, sokkal inkább érdemes azokról beszélni. 

Mit tegyünk, ha nem tudjuk megoldani a párkapcsolati problémákat?

Legfőképpen nem szabad szégyenkezni, mindenki hibázik, én is, ki nagyobbat, ki kisebbet. Az esetben szereplő pár miután megkeresett azt gondoltam én is, hogy ez nem lesz egyszerű, de láss csodát 9 alkalmat követően ismét boldog párként élhették az életüket, ráadásul a férj is eldobta a drogot egy életre, foglalkozást váltott, így még közelebb kerültek egymáshoz. Azóta is betartják a minimális szabályokat, melyek hozzá segítik a párkapcsolatukat ahhoz, hogy egy erős egységet alkossanak.

Köszönöm, hogy elolvasták a Párkapcsolati problémák – Megtörtént esetek – 1-et!

Megoldás: Nagyon fontos a korai felismerés, a párkapcsolati probléma beazonosítása, párterapeuta segítéségét kérni, amíg nem késő.

Módszer, amit eredményesen használok

Számtalanszor szükség lehet az életben, párkapcsolatban, egy segítő kézre. Párkapcsolati és házassági tanácsadói képzések elvégzését követően olyan tudás birtokába kerültem, amivel hatékonyan, gyorsan, illetve magas szinten tudok azon pároknak segíteni, akik éppen nem találják a megfelelő utat, elfáradtak, esetleg kiégtek. Segítek a helyes útra visszatalálni, a sérelmeket feldolgozni, a boldogságot újra megélni.

Segítséget kérni nem szégyen, az élet ezernyi szegletében szükség lehet rá, ezért, amennyiben párkapcsolati problémákkal áll szemben, nyugodt szívvel keressen meg.

Szlogenem: „Esély a párkapcsolatnak, esély a harmonikus életre.”

Cikk megosztása:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

WordPress PopUp Plugin