Barion Pixel

Egy tényt leszögezhetünk, hogy olyan párkapcsolat még nem született, ahol ne lettek volna konfliktusok! Mindössze az a kérdés, hogy tudjuk e kezelni ezeket a párkapcsolati konfliktusokat, illetve milyen mennyiségben vannak jelen a párkapcsolatunkban, házasságunkban?!

Természetesen vannak olyan párok, akiknél kevesebb konfliktus van, vannak olyanok, akiknél több, viszont ismét feltehetünk kérdéseket, hogy mennyi az a konfliktus, amit el tud viselni a párkapcsolatunk, hogyan oldjuk meg, stb.?! Milyen jó lenne, ha erre egy mondattal lehetne válaszolni, de sajnos ez nem lehetséges.

Itt jön képbe ez a szép hosszú szóösszetétel: kompromisszumkereső stratégia. Kinek jobb, kinek rosszabb. Persze ettől még senkit nem lehet jó vagy rossz embernek nevezni, hiszen inkább arra kell rámutatni ebben az esetben, hogy kinek miben kell fejlődnie a párkapcsolatban. A „Versengő” típus biztos nem fogja mindenre azt mondani, hogy „rendben, jól van”, míg az „Alkalmazkodó” inkább, így van ezzel az „Elkerülő” típus is, bár ez a típus inkább hátérben marad, és nem szabad elfelejteni az „Együttműködő” típust sem, aki szinte mindenre azt mondja: „Én is úgy gondolom…”.

Sokan, joggal azt gondolhatnák, hogy amennyiben két „Versengő” típust hozz össze a sors, akkor vége mindenek, talán el sem kellett volna kezdeni. A képlet nem ilyen egyszerű ebben az esetben sem.

Ezért nagyon fontos, ha emelkedett szinten vannak a párkapcsolatban, házasságban a konfliktusok, akkor változtatni kell, méghozzá a megfelelő stratégia használaton, amiben az érdekek nem sérülnek, a határozott személyiség képes lesz bizonyos helyzetekben engedni, viszont a határozatlanabb is megtanul a sarkára állni, amikor a szükség azt követeli.

A tanulás nem minden esetben lehetséges még a XXI. században sem online vagy autodidakta módón, ilyenkor érdemes párkapcsolati tanácsadó segítségét kérni.

Számtalanszor említést nyer, hogy nem akkor kell fogorvoshoz sem menni, amikor már átirányítanak a szájsebészetre, hanem időben, amikor egyszerűbben, rövidebb idő alatt lehet az elmérgesedett helyzeteket megoldani. Tanulni kell, egymást is tanulni, a stratégia használatot is tanulni, ami egyáltalán nem megalázó, mivel a tanulás soha nem volt, s nem is lesz szégyen. Éppen ezért, ne tegyük „tudatosan” tönkre a házasságunkat, párkapcsolatunkat, a legenyhébb lejtő elején, nyugodt szívvel keressenek fel egy jól képzett párkapcsolati-, házassági tanácsadót. Azt azonban szükséges leszögezni, hogy nem személyek vagy személyiségek megváltoztatásról van szó, hanem a szó szoros értelmében, a megfelelő kommunikáció, hozzáállás elsajátításáról. Ezért egyenesen el lehet felejteni ezeket a mondatokat: „Én már negyven múltam, engem nem lehet megváltoztatni!” – „Tíz éve házasok vagyunk, úgy sem fog már megváltozni!”.

 

Megoldás: Nagyon fontos a korai felismerés, a párkapcsolati probléma beazonosítása, párterapeuta segítéségét kérni, amíg nem késő.