Vedd észre a jeleket

„Tisztelt szülők! Misi az utóbbi időben rontott teljesítményén, viselkedése is megváltozott…” Biztos ismerősnek tűnik a helyzet önnek is, vagy tapasztalta, vagy másoktól hallott ilyen esetekről. Mindig, ha ilyen jelzést kapunk a gyermekről, lehet tudni, hogy baj van. Általában otthon, és nem a hűtőszekrényünk hibásodott meg, hanem a házasságunkkal, párkapcsolatunkkal történt valami. Akkor hogyan élik meg a gyermekek?

A gyerekek érzékeny műszerek.

A párkapcsolataink tükrei is egyben. Tükröt tartanak nekünk, azonnal visszajelzik a maguk módján, hogy baj van. Persze házassági tanácsadásra nem küldenek el, párkapcsolati tanácsokat nem adnak. Azt se felejtsük el, hogy a gyermeknevelés egy olyan „szakma”, amire senki nem kap képzést. De ettől függetlenül párkapcsolati problémák jelen vannak, megoldásra várnak. Minden család másképp működik, genetikailag be vagyunk programozva, hogyan és milyen keretek között gondozzuk gyermekünket lelkileg, testileg. Nem lehet azt sem megítélni, hogy mi az, ami helyes és mi az, ami helytelen. Néhány családi struktúra egyes embereknek nem megfelelő, de akik benne élnek, jól boldogulnak. Más esetben pedig néhány családtag (legyakrabban gyermek) kitör a meglévő rendszerből, mert másképp szeretné csinálni.

Akkor mi lehet az, ami eldönti, mi a jó?

Nyilván sok tényező szubjektív. De van, ami egyetemes, ez pedig a társadalmilag elfogadott erkölcs, az adott kultúra által megformált erkölcsi környezet. Sok kultúrában természetes, ha a rokonok hangoskodnak egy-egy családi összejövetelen. Máshol magától értetődik, hogy a családfő (a férfi) leosztja a szerepeket, dirigál, parancsol. A fentiekből adódik, hogy a gyerekek is más-más ingerküszöbbel rendelkeznek a családi kommunikációval kapcsolatban. Így nőnek fel. Amikor a szüleik veszekednek, nem is maga a vita, hanem annak mögöttes tartalma, a számukra speciálisan értelmezhető jelentése fáj. Így élik meg a gyermekek.

  • Már nem szeretnek engem!
  • El fognak válni!
  • Valami rosszat tettem!
  • Megint napokig rossz lesz a hangulat!
  • Akkor most biztos nem megyünk nyaralni!
Akkor hogyan élik meg a gyermekek?

Ilyenek és ezekhez hasonló gondolatok okoznak feszültséget bennük, keltenek bizonytalanságot, sok esetben félelmet. A megszülető feszültséggel nem tudnak mit kezdeni (hiszen még gyerekek), magatartásukban történik változás. Egy kisgyerek nem tudja megtenni, hogy nem viszi be „munkahelyére” az otthoni gondokat. Legyünk őszinték, néhány felnőtt sem. És azonnal látszik az óvodai vagy iskolai teljesítményben, viselkedésben, hogy baj van. Nem szabad a gyerek feje fölött élni! Akkor teszik jól a szülők, ha mindent, ami megbeszélhető velük, meg is beszélnek. Az sem vezet célra, ha csak a háta mögött, nem a jelenlétében zajlik a vita. Ugyanis nem elsősorban a vita káros, hanem annak minden következménye, a metakommunikációs változások, az elmérgesedett hangulat.

Első lépésben ne a gyermeket vigyék nevelési tanácsadóhoz, hanem kérem, vizsgálják meg párkapcsolatukat, házasságukat! Figyelje meg hozzáállását, és keresse meg azokat a pillanatokat, amikor jó döntést hoz. Majd nyílt kommunikációval, békésen, nem vitatkozással, hanem megbeszéléssel old meg egy párkapcsolati problémát. Ezeket a pillanatokat erősítse magában és párjában!

Továbbá a dupla csavar kérdés is kimondható a címmel kapcsolatban! Ne felejtsük el, hogy mindannyian voltuk gyermekek, így nem elképzelhetetlen, hogy párkapcsolataink, a gyermekkori traumák miatt futnak sűrűn zátonyra.

 Megoldás: Nagyon fontos a korai felismerés, a párkapcsolati probléma beazonosítása, párterapeuta segítéségét kérni, amíg nem késő.

Módszer, amit eredményesen használok

Számtalanszor szükség lehet az életben, párkapcsolatban, egy segítő kézre, MEDOCK PÁRKAPCSOLATI AKADÉMIA elvégzését követően olyan tudás birtokába kerültem, amivel hatékonyan, gyorsan, illetve magas szinten tudok olyan pároknak segíteni, akik éppen nem találják a megfelelő utat, elfáradtak, esetleg kiégtek. Segítek a helyes útra visszatalálni, a sérelmeket feldolgozni, a boldogságot újra megélni.

Segítséget kérni nem szégyen, az élet ezernyi szegletében szükség lehet rá, ezért, amennyiben párkapcsolati problémákkal áll szemben, nyugodt szívvel keressen meg.

Szlogenem: „Esély a párkapcsolatnak, esély a harmonikus életre.”