Az ünnepek gyors közeledtével sok pár különösen stresszesnek találja ezt az időszakot.
Egy nemrégiben készült tanulmány arról számolt be, hogy a legtöbb szakítás két héttel karácsony előtt következik be, ennek megfelelően a társkereső oldalak tevékenysége karácsonytól kezdve megugrik.
Akkor miért találjuk a legnehezebbnek a párkapcsolataink fenntartását ebben az időszakban, amikor állítólag pihenünk, és jól érezzük magunkat a szeretteinkkel? Ebben a bejegyzésben megkísérelem megválaszolni ezt a kérdést, és néhány hasznos stratégiát adok meg, az ünnepi szezonban kialakult kapcsolati buktatók elkerülésére.

Ne „terítsd” túl vékonyra az idegrendszeredet

A karácsonyi időszak gyakran az év legforgalmasabb ideje sok pár számára. Elkötelezzük magunkat munka, társadalmi és családi események mellett, amik fáradttá és stresszessé tesznek minket.
A Holmes- és Rahe-stressz skála szerint, ami egy klinikai eszköz, amelyet annak mérésére használnak, hogy mennyire stresszesek vagyunk, az ünnepek 13, míg  karácsonykor 12, vagyis az összesített pontszám 25-öt ad.
Ennek perspektívája érdekében a közeli barát halála 37 a skálán, míg a válás 73.
Mivel a stressz kumulatív, az életed bármelyik jelenlegi problémáját súlyosbíthatja az ünnepi szezon.
Ezért fontos, hogy ne stresszelje túl magát a karácsonyi időszakban. Ha reális elvárások vannak azzal kapcsolatban, hogy mit tehet és mit nem, és időt szánhat az öngondoskodás gyakorlására, például testmozgásra, elegendő alvásra és kikapcsolódásra, enyhítheti a stresszt.

Állítson be kiadási limitet

A párkapcsolatokban a pénzügyi problémák okozzák a legfőbb stresszt, és mint tudjuk, a karácsonykor képesek vagyunk túl költekezni.
Egy kutatásában résztvevő felhasználók elmondása szerint, körülbelül 50 ezer forintot költenek ajándékokra karácsonykor. A válaszadók fele 20 000 – 50 000 forintot tervez kifizetni, a kitöltők majdnem ötöde (18 százalék) pedig 50 és 100 ezer forint közötti összeget szán a meglepetésekre.
Ezért, ha a pénz, kérdés a kapcsolatodban, a karácsony körüli túlzott költekezés stresszt, dühöt, sőt neheztelést válthat ki a partneredben.
Ez különösen igaz, ha az egyik fél takarékosabb, míg a másik körültekintőbb. Az ünnepi szezonban a pénzügyi problémák okozta konfliktusok elkerülésére a legjobb stratégia az, ha hatékonyan kommunikál partnerével. Beszélje meg kiadási elképzeléseit és azt, hogy mit tud ésszerűen megengedni magának, és állítson be karácsonyi kiadási korlátot.

Tervezzen minőségi családi időt

A párok minden évben azért küzdenek, hogy feloszthassák értékes ünnepi idejüket a családjuk között, de sajnos ez már számtalan párkapcsolati konfliktushoz vezetett.
Egy ideális világban teljesen normális, hogy az ember a karácsony estéjét a családjával tölti, a karácsony többi napját pedig a partnerével, majd váltogatja a sorrendet minden évben.
Sajnos gyakran, ez nem ilyen egyszerű.
A család élhet az egész országban szétszóródva, egymástól távol vagy akár a világ minden táján.
Lehetséges, hogy Önnek és partnerének gyermekei vannak korábbi kapcsolataiból, ezért mind a két félnek saját kötelezettségvállalási ütemterve van. Vagy előfordulhat, hogy pénzügyileg nem életképes mindkét „tennivalón” részt venni, ezért választania kell egyet, vagyis az egyik fél a családjával töltheti a karácsonyt, míg a másik kimarad.
A fentiek alapján számos közös feszültségforrás keletkezhet az ünnepek idején.
Az ilyen konfliktusok elkerülése érdekében őszintén kommunikáljon partnerével az ünnepi elvárásairól. Próbáljon kompromisszum alapján tervezni, hogy mindkét fél elégedett legyen az ünnepi elképzeléssel, így könnyedén elkerülhetik a felesleges párkapcsolati konfliktusokat.
Ha párkapcsolata támogatásra szorul, akár az ünnepi szezonban, szakképzett párkapcsolati tanácsadó segíthet a feszültségek, nézeteltérések szakszerű korrigálásában.

 Megoldás: Nagyon fontos a korai felismerés, a párkapcsolati probléma beazonosítása, párterapeuta segítéségét kérni, amíg nem késő.

Módszer, amit eredményesen használok

Számtalanszor szükség lehet az életben, párkapcsolatban, egy segítő kézre, MEDOCK PÁRKAPCSOLATI AKADÉMIA elvégzését követően olyan tudás birtokába kerültem, amivel hatékonyan, gyorsan, illetve magas szinten tudok olyan pároknak segíteni, akik éppen nem találják a megfelelő utat, elfáradtak, esetleg kiégtek. Segítek a helyes útra visszatalálni, a sérelmeket feldolgozni, a boldogságot újra megélni.

Segítséget kérni nem szégyen, az élet ezernyi szegletében szükség lehet rá, ezért, amennyiben párkapcsolati problémákkal áll szemben, nyugodt szívvel keressen meg.

Szlogenem: „Esély a párkapcsolatnak, esély a harmonikus életre.”