Barion Pixel

Legfontosabb, hogy soha ne kapkodva tegyük meg ezeket a lépéseket, ne haragból, hirtelen felindulásból. Nem utolsó sorban, soha ne alázzuk meg a párunkat, házastársunkat, legyünk mindenesetben méltóságteljesek.

A szakítás, válás mind a két félnek fájdalmas pont, hosszabb rövidebb ideig, de kétséget kizárva, aki szakít, bizonyos értelemben, de előnyben van, hiszen Ő már fel tud készülni, nem hirtelen értesül róla, nem villámcsapásként éri. Talán egy biztos ebben az élethelyzetben, senkinek sem könnyű egy szakítást megélni.

Mik a legfontosabb lépések?

Szándékosan nem fogom azokat a közhelyeket többszörösen ismételgetni, amikről már több ezer párkapcsolati tanácsadó, mediátor, coach, segítő szándékú szakember írt. Ne szakítsunk sms-ben, facebook-on, ne igyuk magunkat halálra, stb. Fontos szemünk előtt tartani azt a tényt, hogy a kapcsolat, amiben még vagyunk, valamiért útjára indult egykor, és hosszabb vagy rövidebb ideig tartott is.

Kardinális és nemes lépés mind a két fél részéről, ha megbeszélik, hogy miért is akadt el a párkapcsolatuk! Sőt szükséges, mivel mind a két fél rengeteget tanulhat ebből a beszélgetésből, és kamatoztatni tudja egy következő párkapcsolatban. Nem kérdés, nagyon sokan voltak már abban a cipőben, hogy abban a hitben voltak, minden a legnagyobb rendben van a párkapcsolatukban vagy házasságukban, egyszer csak mégis szakításra, válásra került sor.

Az is egyértelmű, hogy ilyenkor képes a vérmérsékletünk megemelkedni, nem reális cselekedeteket produkálni, amivel annyira elmérgesítjük a helyzetet, hogy normális kommunikáció szóba sem jöhet. Abban az esetben, ha nem beszéljük meg a problémákat, nem mutatunk rá egymás hibáira, akkor önmagunkban egy lezáratlan korszakot fogunk hordozni, örökös kérdésekkel. Mit kellett volna másképpen csinálni? Mikor és mit rontottam el? Miben lehettem volna jobb?

A megbeszélés azért sem elengedhetetlen, mert így egyben tudatjuk is a másikkal, hogy Ő fontos, nem kidobni akarjuk, mint egy szennyest, viszont már csak a tovább lépés a lehetséges közös út. Számtalan döntést hozunk az életünkben, eladjuk régi autónkat, lakásunkat, munkahelyet váltunk, így mondhatni, mindenki gyakorlott többé-kevésbé a döntéshozatalokban, mégis párkapcsolatunk befejezéséről szóló döntés meghozása a legnehezebb. Természetesen nem lehetséges pár mondatban megmondani a frankót, de mégis a fent leírtak szem előtt tartása a legfontosabb, amennyiben véglegesen eldöntöttük, hogy szakítani fogunk. 

Mindenre van megoldás!

Nem tudunk egyedül dönteni, túl sok minden köt össze, gyerek van a párkapcsolatunkban, érezzük, hogy van megoldás, de régen nem találjuk. Ebben az esetben se hozzunk hirtelen döntést! A szakemberek azért vannak, hogy segítsenek, nyugodtan és félelem nélkül keressenek fel párterapeutát, házassági tanácsadót szakítás előtt. A hozzáértő személy nem döntést fog hozni, hanem külsős szemlélőként, a tapasztalatai alapján, elfogultság nélkül, felméréseket követően irányt mutat, de nagyon fontos, hogy a döntést, döntéseket minden esetben a párkapcsolat résztvevői hozzák meg. Abban az esetben is keressen fel nyugodt szívvel párkapcsolati tanácsadót, amennyiben a társa nem kíván segítséget elfogadni, de Ön mégis szeretne párkapcsolati tanácsadóval konzultálni, mert érzi, hogy párkapcsolata, házassága krízisben van és egyedül képtelen megtalálni a megoldást. A párkapcsolati-, házassági tanácsadás minden esetben pártatlan, az üléseken elhangzottak titokban maradnak, az ott világot látott tények, elképzelések harmadik fél tudomására nem kerülhetnek, kizárólag az Ön beleegyezésével.

Megoldás: Nagyon fontos a korai felismerés, a párkapcsolati probléma beazonosítása, párterapeuta segítéségét kérni, amíg nem késő.